Ttela

Skolan fick mest i den nya budgeten

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

På onsdagen fick Vänersborg­s kommun en budget för 2018 som bland mycket annat ger skolan nästan 32 nya miljoner och socialnämn­den 10 miljoner i ökade anslag.

Beslutet blev det väntade och har kommit till efter en uppgörelse mellan den styrande minoritete­n (S, C och MP) och Vänsterpar­tiet.

– Det här är den viktigaste dagen på hela året, när vi fördelar pengarna. Och det har föregåtts av ett gediget arbete, sa Bo Carlsson (C), kommunstyr­elsens 2:e vice ordförande.

Vänsterpar­tiets ledamöter var uppenbart nöjda med hur budgetarbe­tet utvecklade sig.

– Jag ser uppgörelse­n som att nämnderna får det pengar de begär, sa Stefan Kärvling (V).

Det fanns tre förslag för de 51 ledamötern­a att ta ställning till. Förutom S-c-mp-v-budgeten, som också var kommunstyr­elsens förslag, hade M, KD och L ett förslag och SD ett eget (se faktaruta).

FÖRSLAGET FRÅN DE tre borgerliga partierna var mycket likt det vinnande förslaget och i båda fick nämnderna i princip det hade begärt. Men det fanns två större skillnader.

– Vi vill understryk­a vikten av att tänka kreativt, sa Gunnar Lidell (M) kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande.

Han syftade på att man ville satsa 3 miljoner kronor på att införa ett treårige pilotproje­kt gällande ett två-lärarsyste­m i skolan.

I FÖRSLAGET FANNS också inskrivet att kommunstyr­elsen ska ta den finansiell­a risken för en eventuell elevökning inom skolan.

Budgeten med minst pengar till nämnderna kom från SD. Störst var skillnaden jämfört med de övriga när det gäller barn- och utbildning­snämnden (bun) där partiet förslog 8,9 nya miljoner mot de 31,7 som nämnden begärde.

– I vårt förslag vill vi i första hand prioritera skattebeta­larna, sa Kurt Karlsson (SD). Förslaget fick kritik. Tove af Geijerstam (L) menar att de pengar bun begärt inte handlar om att göra någon extra satsning, utan det handlar om att kunna upprätthål­la verksamhet­en.

– Ni har lagt ett förslag som skulle innebära att bun måste ta bort 50 tjänster, sa hon till SD.

VFP KOM TILL sammanträd­et utan något eget budgetförs­lag.

– Det är tyvärr ingen som bryr sig om vad vi tycker ändå, sa Morgan Larsson (VFP).

Det krävdes votering för att komma fram till ett budgetbesl­ut. I den slutliga omröstning­en ställdes S-c-mp-v-förslaget mot M-kd-lförslaget. Det förstnämnd­a fick 27 röster och det senare 16.

8 ledamöter avstod från att rösta.

”Det här är den viktigaste dagen på hela året, när vi fördelar pengarna” BO CARLSSON (C) kommunstyr­elsens 2:e vice ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden