Ttela

Fler intagna på Östragård i höst

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Kriminalvå­rden satsar på klass 3-anstalter i år. Östragård i Vänersborg är en av fyra specifikt utvalda anstalter och i höst kommer ytterligar­e 20 platser öppnas.

Satsningen ingår i 2017 års genomföran­deplan och Kriminalvå­rden kommer nu utveckla klass 3-anstaltern­a i Sverige, med syftet att öka antalet platser totalt i landet.

Samtidigt satsar man mer specifikt på fyra anstalter och Östragård i Vänersborg ingår i den utvalda skaran. Under senhösten kommer cirka 20 platser, som senaste åren varit stängda, öppnas igen. I dagsläget finns 80 platser på Östragård, men anstalten har kapacitet för att ta emot 110 klienter.

VAD DETTA KONKRET kommer innebära för Östragård, vad gäller personal och eventuell rekryterin­g, är för tidigt att säga, enligt Hanna Jarl, anstalts- och häktesdire­ktör på Kriminalvå­rden, utan det kommer utredas vidare.

– Det vi kan säga konkret nu är att det kommer bli fler platser på Östragård än i dag och det skapas då möjlighete­r för fler klienter att placeras i den lägsta säkerhetsk­lassen. De får vistas i en öppen miljö, som minskar de negativa konsekvens­erna av frihetsber­övning och får en ökad förutsättn­ing att slussas ut i samhället. Klass 3-anstalter är bryggan från kriminalvå­rden till samhället, säger Hanna Jarl.

VAD DET KAN innebära för redan intagna klienter på Östragård, som i regel fått relativt korta straff, är för tidigt att uttala sig om.

En viktig faktor för att Östragård valdes ut är att man bedömer att inga stora ombyggnati­oner behövs göras, utan man kan relativt snabbt öppna upp fler platser. Dessutom ligger anstalten bra rent geografisk­t.

HANNA DAHLSTRÖM

 ??  ?? VÄXER. Klass 3-anstaltern­a ska utvecklas. Östragård är en av fyra anstalter som nu växer.
VÄXER. Klass 3-anstaltern­a ska utvecklas. Östragård är en av fyra anstalter som nu växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden