Ttela

Jordgubbar­na ökar i pris till midsommar

- MARIA HALL 0521 575900 maria.hall@ttela.se

Midsommar närmar sig med stormsteg och populärt på bordet är jordgubbar­na. Priserna kan vara höga, men bären finns i stora mängder. – Utbudet behöver man inte oroa sig för, säger Marcus Söderlind från LRF Trädgård.

Skörden av jordgubbar är i år stor, och det finns ingen risk att de tar slut, säger Marcus Söderlind.

– Alla borde njuta av jordgubbar­na under midsommar, fortsätter han.

Efterfråga­n på jordgubbar­na är inför högtiden stor, och priset kan påverkas av att många vill ha hem de röda bären. Någon uppfattnin­g om exakt hur högt priset på jordgubbar kan bli i år har inte LRF Trädgård, men Marcus Söderlind poängterar att det i år finns en normalstor sköld av jordgubbar, och att de inte kommer att ta slut.

PÅ ÖDEGÅRDENS BÄRODLING utanför Vänersborg har de märkt av det ökade trycket inför midsommar. Här säljs en liter jordgubbar för 50 kronor.

– Men vi säljer dem i stora förpacknin­gar, så det är lite mer än en liter, en dryg liter kan man säga, säger Isabell Larsson, en av ägarna till odlingen.

På odlingen har de just nu nio rader med färdiga jordgubbar, och till nästa vecka planerar ägarna att öppna odlingen för självplock.

– Just nu är det bara nio rader som är mogna dock, så det är dem vi säljer till helgen, säger Isabell Larsson.

EXAKT HUR MYCKET de sålt inför midsommar kan hon inte svara på, men menar att det är en vanlig försäljnin­gsmängd för tidpunkten.

– Till midsommar vill ju alla ha jordgubbar, säger Isabell Larsson.

På onsdagen kostade jordgubbar­na i affärerna i Mellerud, Lilla Edet, Trollhätta­n och Vänersborg mellan 30 och 40 kronor.

Den billigaste jordgubbsb­urken, för 30 kronor, hittades i både Mellerud, Trollhätta­n och Vänersborg. Den dyraste, för 40 kronor, fanns även den i de tre städerna. I Lilla Edet kostade en burk med de röda bären 35 kronor på Ica Supermarke­t.

Flera av handlarna uppgav att det känns som att priserna kommer att stiga inför midsommar, och att det känns som att odlarna tar sin chans att ta betalt. På de flesta ställen där de röda bären säljs råder dagspris, det vill säga att priset ändras för varje dag.

FÖRUTOM EN GOD smak har jordgubbar­na mycket bra effekter för hälsan. De är fiberrika och hjälper till att få magen att må bra, de ger även en stark mättnadskä­nsla.

Bären kan även stärka immunförsv­aret och innehåller mycket Cvitamin. Alltså något som är både gott och bra att ha på midsommarb­ordet.

”Det finns jordgubbar i stora mängder, utbudet behöver man inte oroa sig för”

MARCUS SÖDERLIND

 ?? Bild: SEBASTIAN LINDSTRÖM ?? VARIERAR. På onsdagen kostade Ali Abbas jordgubbar 30 kronor kartongen.
Bild: SEBASTIAN LINDSTRÖM VARIERAR. På onsdagen kostade Ali Abbas jordgubbar 30 kronor kartongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden