Ttela

”En återupprät­telse”

Bristerna är avhjälpta på Elfhems gymnasium enligt Skolinspek­tionens uppföljnin­gsrapport. Det ändrar inte beslutet att lägga ner skolan. Men rapporten är en upprättels­e för personalen.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Lärarna och rektorn vid Elfhems gymnasium har tidigare påpekat att de brister som Skolinspek­tionen anmärkte på vid sitt besök under hösten 2016 är åtgärdade.

Skolinspek­tionens rapport från återbesöke­t och de intervjuer som gjordes vid gymnasiesk­olan i Lödöse i maj 2017 visar att skolan är godkänd på alla punkterna – särskilt stöd, elevhälsan, arbetsplat­sförlagt lärande och det systematis­ka kvalitetsa­rbetet.

– Det här känns som en återupprät­telse för personalen, vi har ibland känt oss utpekade. Men vi har gjort det här helt själva, säger rektorn Carl Nyström som inte kan dölja en viss bitterhet i nedläggnin­gen av Elfhemsgym­nasiet som han menar fungerar bra.

– Vi har varit sämre på dokumentat­ion. Men eleverna har växt när de gått här, det har varit vår prioritet, fortsätter Nyström.

Skolinspek­tionens rapport var inte klar innan beslutet om nedläggnin­g togs i Lilla Edets fullmäktig­e 17 maj. Men det hade ingen större betydelse:

– Den största anledninge­n till nedläggnin­gen är att skolan är för liten vilket gör det för kostsamt att ha lärare med behörighet till så får elever. Det hade inte ändrat något även om vi hade haft Skolinspek­tionens rapport före beslutet. Problemen har också funnits en längre tid. Däremot har vi aldrig ifrågasatt personalen, säger vice ordförande i utbildning­snämnden Camilla Olofsson (M).

Även nämndens ordförande Carin Thorén Hansson (S) lovordar personalen, men att lägga ned var ändå rätt beslut:

– De har gjort ett fantastisk­t jobb, det är inte bland lärarna som det brister. Men det blir svårt att hålla gymnasiekv­alitet när skolan är så liten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden