Ttela

Fakta: Näthat och näthot

-

■■Flera studier visar att näthat drabbar kvinnor och män i ungefär lika stor utsträckni­ng. ■■Män utsätts för mer traditione­lla former av brott, till exempel hot och påhopp som gäller deras yrke och kompetens. Medan kvinnor oftare utsätts för sexuella och sexistiska kränkninga­r. ■■Enligt flera studier är det

hatet och hoten, som framför allt kvinnor får ta emot på nätet. På kontot har hon lagt ut exempel på trakassera­nde inlägg som hon fått ta emot.

– Jag tror att det bidragit till att det inte är lika lätt eller roligt att vara näthatare. Jag försöker inspirera till att man ska stå upp för sig själv och andra på internet och jag vill visa att internet är på riktigt, säger hon.

Linnéa Claeson tror att många är rädda för att skriva sin verkliga åsikt på nätet män som står bakom en majoritet av hoten. ■■Andra studier breddar bilden och visar att alla från familjefäd­er och välutbilda­de kvinnor till universite­tsstudente­r och personer med lägre utbildning sprider hot och hat på nätet. (TT) eftersom att det riskerar att leda till hot eller hat.

– Om inte internet är ett forum där vi vågar göra det kan det bli jätteprobl­ematiskt, säger hon.

Det är svårt att komma åt näthatarna, som ofta gömmer sig bakom anonyma eller fejkade profiler, lagstiftni­ngen har inte hängt med, enligt rapporten från NIKK. I dagsläget finns till exempel inget särskilt skydd för människor som utsätts på grund av sitt kön.

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV ?? Tar fighten. Elithandbo­llsspelare­n Linnéa Claeson driver instagramk­ontot Assholeson­line och tar fighten mot sextrakass­erier.
FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV Tar fighten. Elithandbo­llsspelare­n Linnéa Claeson driver instagramk­ontot Assholeson­line och tar fighten mot sextrakass­erier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden