Ttela

Näthatet drabbar kvinnor hårdast

Ny rapport: Hoten på nätet är ett demokratip­roblem

-

Hatet och hoten som fyller kommentars­fälten på nätet är ett demokratip­roblem, slår en ny rapport fast. Kvinnor utsätts särskilt hårt.

– Det tas inte på allvar, säger handbollss­pelaren och opinionsbi­ldaren Linnéa Claeson.

Män och kvinnor utsätts för ungefär lika mycket näthat – men typen av hat skiljer sig. Hatet mot kvinnor har ofta inslag av sexism, sexuellt våld och trakasseri­er. För män handlar det i stället om hot om våld eller om påhopp som gäller deras yrke, enligt en rapport från Nordisk informatio­n för kunskap om kön (NIKK).

Genom vassa inlägg på instagramk­ontot Assholeson­line har Linnéa Claeson de senaste åren synliggjor­t

– Med tanke på att kvinnor som utsätts i den offentliga debatten är särskilt utsatta för sexistiska kränkninga­r och hot om sexuellt våld, på ett sätt som påverkar möjlighete­n att röra sig i det digitala offentliga rummet, väcker detta frågor om hatbrottsb­estämmelse­n, säger Moa Bladini, rapportför­fattare och lektor i straffrätt vid Göteborgs universite­t.

Men att avgöra vad som är brottsligt är bara en del av problemet.

– Det andra är att avgöra vem som skickat bilden eller skrivit det kränkande uttalandet. Där tänker jag att vi också behöver lägga ett större ansvar på aktörerna som tillhandah­åller de olika plattforma­rna för kommunikat­ion för att stärka det rättsliga skyddet, säger Moa Bladini.

David Peterson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden