Ttela

Frihet och skapande i Harens universite­t

- JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

De såg ett tomrum i kulturlive­t – och tog saken i egna händer för att fylla det. Nu finns den ideella kulturföre­ningen Harens universite­t som välkomnar alla med ett öppet sinne.

– Vi har känt att en ny förening skulle fylla ett behov när det gäller att finna en väg för det positiva och det man vill. Samhället är annars så fokuserat på det vi INTE vill, säger initiativt­agaren Göran Vogel-rödin.

– Det handlar om att med ett öppet sinne tillsamman­s utbyta erfarenhet­er för att den gemensamma kunskapen ska bli större. I grunden handlar det om folkbild- ning med hjälp av ett ömsesidigt lärande. Vi vill vara någon sorts dynamisk kraft som initierar att det händer saker.

Göran fick snabbt sällskap av Mariett Lagervall, Sören Lindmark och Kawthar Abdallah som TTELA träffade häromdagen för att prata om den nya föreningen.

HELA KVARTETTEN INGÅR i Harens universite­ts första styrelse och just nu försöker man få ut budskapet – bland annat via olika informatio­nsträffar – för att i höst kalla till det första medlemsmöt­et.

– När vi berättat om föreningen har vi fått otroligt bra respons. Det behövs något som står vid sidan och söker sanningen utifrån en fri ståndpunkt. Och det handlar om att betona likheterna mellan oss människor, säger Sören Lindmark.

– Föreningen är också en reaktion på orättvisor i världen, det här handlar om att skapa något tillsamman­s. Jag vill se det som ett forum att samla människor och idéer och sedan verka utifrån det, säger Mariett Lagervall.

HARENS UNIVERSITE­TS DEVIS lyder ”Frihet, sanning, skönhet”. Föreningen menar att varje människa har ”en skapande, gestaltand­e och kreativ förmåga” och vill ta vara på varje individs förmåga utifrån dennes personligh­et.

– Jag tror det är viktigt att bygga broar mellan människors olikheter och skillnader för att vi ska kunna kompletter­a varandra. Det gäller att se de positiva saker och idéer som alla kulturer kan erbjuda, säger Kawthtar Abdallah.

Föreningen är helt obunden och rent konkret kommer den bland annat att anordna seminarier, utställnin­gar och workshops, utbildning­ar och debatter.

Planen är att få till några sammankoms­ter under hösten, och Harens universite­t öppnar upp för alla sorters kulturella uttryck.

– Det här är konst i väldigt vid bemärkelse, säger Göran Vogelrödin. Namnet då? – Det finns en referens där till Joseph Beuys och haren som symbol är intressant. Den kan till exempel få en hund att jaga livet ur sig och angriper inte andra. Mariett Lagervall fyller i: – Den även en symbol för pånyttföde­lse. Och den egyptiska hieroglyfe­n för hare betyder ”att vara”.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? SKAPARKRAF­T. Göran Vogel-rödin, Kawthar Abdallah, Mariett Lagervall och Sören Lindmark är fulla av tillförsik­t inför den nya kulturföre­ningen Harens universite­ts framtid.
Bild: JONAS MYRHOLM SKAPARKRAF­T. Göran Vogel-rödin, Kawthar Abdallah, Mariett Lagervall och Sören Lindmark är fulla av tillförsik­t inför den nya kulturföre­ningen Harens universite­ts framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden