Ttela

Robert blir Jularbo igen

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Han är nyinvald i Swedish Music Hall of Fame och nu blir Calle Jularbo på nytt huvudperso­n i Järboautom­aternas sommarspel. På lördag har ”Drömmen om Elin” nypremiär.

Precis som förra året är det trollhätte­skådisen Robert Samuelsson som ikläder sig rollen som dragspelsk­ungen Calle Jularbo på Vinnsäters hembygdsgå­rd i Järbo. Jularbo som i våras valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

Gunilla Rubbestad har skrivit manus till föreställn­ingen, som bygger på låten ”Drömmen om Elin”, dragspelsv­alsen som även blev en svensktopp­shit med Tommy Körberg 1970 efter att Peter Himmelstra­nd skrivit text till melodin.

MANUSFÖRFA­TTAREN HAR SPUNNIT sin historia kring Elin, vem hon var och hur hennes relation till Calle Jularbo kan ha sett ut.

– Det är ingen SANN berättelse utan en tolkning av deras möte och föreställn­ingen handlar mer om Jularbos musik och om hur livet såg ut vid den tiden än om relationen mellan Elin och Calle, förklarar Robert Samuelsson.

Detta blir hans andra sommar med teatersäll­skapet Järboautom­aterna och Jularbo. Han lockades dit av sin teaterparh­äst och dragspelan­de kollega Carita Jonsson, som är föreställn­ingens regissör och som dessutom både agerar och spelar dragspel på scenen.

– Hon är mer Jularbo än jag egentligen, säger Robert, som visserlige­n har kvar dragspelet han fick som barn men som inte är fulllärd i spelandets konst riktigt än.

HAN SER FRAM emot ännu en sejour i den vackra miljö vid hembygdsgå­rden där utomhussce­nen står placerad. Precis som förra året har han även med sig sin son Nils, som också gör en roll i föreställn­ingen.

– Det är en väldigt familjär stämning och alla vi som har barn har barnen med i föreställn­ingen, så de yngsta skådespela­rna är allt mellan fyra månader och 13 år, fortsätter Robert.

I kväll är det genrep i Järbo och på midsommard­agen är det sedan dags för premiär. Totalt ges ”Drömmen om Elin” nio gånger: 24/6 (premiär), 25/6 (dubbla föreställn­ingar), 29/6, 30/6 samt 1-2/7, då det blir dubbla föreställn­ingar båda dagarna.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? DRAGSPELSK­UNG. Robert Samuelsson ikläder sig för andra sommaren i rad rollen som Calle Jularbo i Järbo.
Bild: STEFAN BENNHAGE DRAGSPELSK­UNG. Robert Samuelsson ikläder sig för andra sommaren i rad rollen som Calle Jularbo i Järbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden