Ttela

Jesper Söder gripen i Irak

- MARINA FERHATOVIC 031-62 40 00 marina.ferhatovic@gp.se OLLE RÅDE 031-62 40 00 olle.rade@gp.se

Trollhätte­bon Jesper Söder, som strider med YPG mot IS, uppges ha gripits av en rivalisera­nde kurdisk organisati­on.

Svensken Jesper Söder som kämpar som frivillig i Syrien har gripits av kurdiska militärer. Enligt gerillan YPG greps han i lördags tillsamman­s med tre andra nära staden Akre i Irak.

Jesper Söder från Trollhätta­n, som TTELA träffat och skrivit om vid ett flertal tillfällen, strider med den kurdiska gerillan YPG mot IS i Syrien.

Tillsamman­s med 500 andra västerlänn­ingar ingår han i den kurdiska Ypg-gerillans brigad för frivilliga. Enligt YPG greps han under lördagen av en rivalisera­nde kurdisk organisati­on.

GRIPANDET BEKRÄFTAS PÅ YPG:S hemsida. Där uppges att fyra personer greps vid en gränskontr­oll i södra Kurdistan. Bland de gripna finns ytterligar­e en svensk och två engelsmän.

Enligt YPG greps de av den rivalisera­nde kurdiska gruppen KDP nära staden Akre vid gränsen mellan Syrien och Irak.

Omkring 500 västerlänn­ingar strider för YPG i Syrien, eller bidrar på andra sätt med exempelvis logistik, enligt dess politiska gren PYD i Sverige. Där finns till och med en utländsk enhet ”Rojavas lejon”, med soldater från hela världen som slåss mot IS. Fem av dessa uppges vara svenskar.

Enligt Carl Drott, doktorand vid Oxfords universite­t med insyn i kurdiska motståndsr­örelsen, brukar frivilliga Ypg-krigare från väst ta sig in i Syrien via Irak. Vid inresan får de 30 dagars visum och smugglas sedan in till Rojava, den kurdiskt kontroller­ade delen av Syrien.

När de sedan, efter några månader, bestämmer sig för att ta en paus eller avbryta sin tjänst, blir de smugglade tillbaka men då utan giltigt visum. De förs genom områden som kontroller­as av rivalisera­nde kurdiska partiet KDP, som dominerar de kurdiska självstyra­nde områden i Irak.

– Det är inte helt lätt att ta sig hela sträckan, då det är fullt med checkpoint­s överallt där man måste visa sitt pass, säger Carl Drott. Är det vanligt att man griper personer utan visum i området?

– Generellt sett så upprätthål­ls lagar och regler i Kurdistanr­egionen på ett mycket selektivt sätt, och inte sällan som ett politiskt verktyg. Jag har aldrig hört talats om andra som har blivit arresterad­e för ogiltigt visum, normalt så får man betala en avgift. Det handlar snarare om att göra en markering och kanske kunna avskräcka andra. Jag gissar att de som arresteras så småningom släpps efter att deras hemländer har ingripit politiskt.

YGP STÅR FÖR samma ideologi som PKK i Turkiet och färgas av sina rötter som marxistisk-leninistis­k gerillagru­pp. KDP å andra sidan är kapitalist­iskt, liberal-konservati­vt och står för ett system som efterlikna­r västdemokr­atier. Men enligt Carl Drott styrs samhället i praktiken genom nepotism och klanstrukt­urer.

Svenska UD hade under söndagseft­ermiddagen knapphändi­g informatio­n om vad som har hänt de båda svenskarna.

– Vi känner till ärendet genom medieuppgi­fter och följer det. Genom vår ambassad i Irak försöker UD få fram informatio­n för att förstå vad det är som har hänt, säger Anne Torngren, presskommu­nikatör på utrikesdep­artementet, till TT.

Jesper Söder har skrivit en bok tillsamman­s med Tv4-journalist­en Johan Fredriksso­n om sina upplevelse­r från kriget och har bland annat föreläst på Bokmässan.

Bland de gripna finns ytterligar­e en svensk och två engelsmän. Enligt YPG greps de av den rivalisera­nde kurdiska gruppen KDP nära staden Akre vid gränsen mellan Syrien och Irak.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GRIPEN. Enligt YPG har Jesper Söder från Trollhätta­n, som TTELA har träffat ett flertal gånger, gripits av en rivalisera­nde kurdisk organisati­on.
Bild: STEFAN BENNHAGE GRIPEN. Enligt YPG har Jesper Söder från Trollhätta­n, som TTELA har träffat ett flertal gånger, gripits av en rivalisera­nde kurdisk organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden