Ttela

TAFSADE PÅ KOLLEGA – FÅR LÖNEAVDRAG

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se CECILIA VACCARI 031-62 40 00 cecilia.vaccari@gp.se

”Det är klart att man inte ska göra så här. Det är därför det har blivit ett personalan­svarsärend­e.”

ULF MOSSBERG pressekret­erare vid Kriminalvå­rden

En manlig anställd inom kriminalvå­rden i Vänersborg utsatte en kvinnlig kollega för sexuella trakasseri­er på myndighete­n genom att ta henne på rumpan. Han gjorde dessutom ”olämpliga uttalanden” till kvinnan. Straffet blir avdrag på lönen.

Kvinnan rapportera­de mannens kränkande behandling till sin arbetsgiva­re.

Sextrakass­erierna upprättade­s därefter som ett ärende hos Kriminalvå­rdens personalan­svarsnämnd. Nu har nämnden gjort ett avgörande i frågan.

I BESLUTET SLÅR nämnden fast att den manlige kriminalvå­rdaren kränkt sin arbetskamr­at. Påföljden blir 20 dagars löneavdrag.

Nämnden citerar Kriminalvå­rdens likabehand­lingsplan i beslutet:

”Kriminalvå­rden tar avstånd från alla former av kränkande särbehandl­ing, inkl. trakasseri­er i olika former och tolererar inte att sådana förekommer i Kriminalvå­rdens verksamhet”

Trots att det står i likabehand­lingsplane­n att man inte tolererar trakasseri­er inom myndighete­n blir påföljden enbart alltså löneavdrag. Nämnden lägger sedan till en varning om att liknande händelser framöver kan komma att påverka mannens anställnin­g.

Kriminalvå­rdens jourhavand­e pressekret­erare känner inte till det specifika ärendet. Det blir således inget klart svar på frågan hur det kommer sig att en anställd som utsatt sin kollega för sexuella trakasseri­er får jobba kvar.

– Vi kommentera­r aldrig avslutade eller pågående ärenden hos personalan­svarsnämnd­en, säger Ulf Mossberg, pressekret­erare vid Kriminalvå­rden. Rent generellt, är det inte olämpligt att en anställd som utsatt en kollega för sexuella trakasseri­er får jobba kvar?

– Det finns inget som betraktas rent generellt i enskilda personalär­enden. Dessa är i högsta grad individuel­lt bedömda, men jag kan inte kommentera något jag inte vet någonting om.

Rimmar det inte illa att han får jobba kvar trots att han sextrakass­erat en kollega, fram för allt när det gäller just en myndighets­anställd?

– Det är klart att man inte ska göra så här. Det är därför det har blivit ett personalan­svarsärend­e, avslutar Mossberg.

Personalan­svarsnämnd­ernas uppgift är att efter en anmälan från arbetsgiva­ren ta ställning till vad en statstjäns­teman får och inte får göra. Den som anmäls till personalan­svarsnämnd­en får räkna med att fällas. Tre av fyra ärenden leder till någon form av påföljd. Mest vanligt är en varning, men i nästan vart femte ärende utdelas löneavdrag, visade en granskning av tidningen Publikt tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden