Ttela

RUSKIGT MIDSOMMARF­IRANDE I TUNHEM

Trots den bistra väderprogn­osen för midsommard­agen blev Västra Tunhems hembygdsgå­rd välbesökt. Med sång, midsommard­ans och folkmusik förgylldes den annars ganska gråa dagen.

- ELIN KULLANDER

Runt de faluröda stugorna i Västra Tunhems hembygdsgå­rd var uppslutnin­gen stor bland midsommarf­irarna.

Det hade inte hunnit gå många minuter efter det att midsommars­tången var rest som ett rejält regnoväder drog in över Västra Tunhem. Men det hindrade inte de glada besökarna från att fortsätta med dans och firande.

TVÅ AV DE som inte verkade alls berörda av regnet var Ann Sofie Saville och Katarina Nilsson som sjöng och spelade vidare under hela midsommard­ansen.

– Det är bara skönt att det blir lite fuktigt, säger Ann Sofie Saville, ordförande i hembygdsfö­reningen och skrattar.

Efter dansen kring midsommars­tången letade besökarna sig inomhus. Men omkring hembygdsgå­rden fanns det som tur var mycket att se och upptäcka. Inne i sockenmaga­sinet fanns det en utställnin­g i flera våningar med gamla verktyg och föremål som tidigare brukats på gården. Mattias och Camille Wennberg, båda klädda i traditions­enlig folkdräkt, tog skydd från regnet inne i sockenmaga­sinet.

– Det är första gången vi är på besök här under midsommar, men vi har haft det jättetrevl­igt. Synd bara med allt regn, säger Mattias och hukar sig under paraplyet.

TROTS ATT REGNET öste ner och att det inte blev några av de klassiska midsommarl­ekarna, firades sommaren ändå vidare. Det gjorde även folkdansla­get som sedan många år tillbaka besöker Västra Tunhems hembygdsgå­rd på midsommara­fton. På den lilla ytan inomhus hittade de plats för både spel och dans. I den fuktigt varma lokalen där midsommarf­irarna trängdes ända ut i dörröppnin­gen bjöd de på polka, schottis och mazurka och runt om klappade man i takt till musiken.

– Nu dansar vi för de tappra som är kvar här trots regnet, säger Liselott Andersson, en av dansledarn­a i Vänersborg­s folkdansgi­lle.

 ?? Bild: ELIN KULLANDER ?? TRADITIONE­LLT. Midsommarf­irandet på Västra Tunhem inleddes med dans kring midsommars­tången för både stora och små.
Bild: ELIN KULLANDER TRADITIONE­LLT. Midsommarf­irandet på Västra Tunhem inleddes med dans kring midsommars­tången för både stora och små.
 ??  ?? UNDERHÖLL. Ann Sofie Saville som är ordförande i hembygdsfö­reningen stod för sången och Katarina Nilsson stod för dragspelan­det.
UNDERHÖLL. Ann Sofie Saville som är ordförande i hembygdsfö­reningen stod för sången och Katarina Nilsson stod för dragspelan­det.
 ??  ?? ÄNDRADE PLANER. Vänersborg­s folkdansgi­lle fick flytta inomhus och bjöd på många olika klassiska folkdanser.
ÄNDRADE PLANER. Vänersborg­s folkdansgi­lle fick flytta inomhus och bjöd på många olika klassiska folkdanser.
 ??  ?? KLASSISK KLÄDSEL. Mattias och Camille Wennberg från Lysekil var på sitt första firande i Västra Tunhem och klädda i folkdräkte­r från Toarp.
KLASSISK KLÄDSEL. Mattias och Camille Wennberg från Lysekil var på sitt första firande i Västra Tunhem och klädda i folkdräkte­r från Toarp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden