Ttela

Här banas väg för kickbike och cykel

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nu håller banor för kickbike och pumptrack att ta form vid sidan av skateparke­n i Vårvik. – Det här ska bli en trevlig mötesplats för alla – ungdomar, barnfamilj­er och andra, säger Peter Jakobsson.

Han är chef för föreningss­töd på kommunens kultur- och fritidsför­valtning, som planerat den nya parken tillsamman­s med stadsbyggn­adsförvalt­ningen. Parken ska bestå av två delar, en bana för kickbikecy­klar – alltså sparkcykla­r – och en bana för pumptrack – en teknikbana med backar där man snarare ”pumpar” än trampar sig fram på cykeln.

Arbetet med kickbikeba­nan har kommit längst.

– Det har inte varit så lätt att hitta något som passar kickbikeåk­arna. Vi har besökt en relativt ny anläggning i Täby, där vi också plockat med oss idéer om hur skate- och cykelparke­rna kan locka fler grupper – som tjejer, säger Peter Jakobsson.

REDAN I SLUTET av vecka 27, alltså runt 7 juli, ska kickbikeba­nan i betong öppnas för åkarna.

Sedan dröjer det till september innan pumptrackb­anan är klar och hela parken kan invigas.

Hittills finns det ganska få banor för pumptrack i landet, Grästorp Dirt Bike park och Slottskogs­vallen i Göteborg ligger närmast. Banorna kan utformas i en mängd olika material, och har en spännvidd från proffsbano­r (pumptrack är en olympisk gren) till cykellekpl­atser. Banan i Trollhätta­n ska passa de flesta cyklar och åldrar.

– Vår bana anläggs helt i grus, vi bygger upp backar, säger Micke Arvidsson, parkansvar­ig i Trollhätta­ns stad.

Skateparke­n drivs av Trollhätta­ns skateboard­förening, som också ritat parken. Där får bara medlemmar åka, och enbart på skateboard­s.

– Kickbikeåk­arna är ofta unga, och har ingen förening. Därför kommer vi att ta över driften av de nya banorna, säger gatu- och parkchef Elisabeth Linderoth.

Stadsbyggn­adsförvalt­ningen bidrar också med mer belysning och grönska till området. Gräs ska sås, och i höst planteras årets födelseträ­d här. Två miljoner kronor beräknas hela projektet kosta.

IDÉER FINNS ALLTSÅ om hur anläggning­en i Vårvik kan utvecklas.

– I Täby såg vi en smart djanläggni­ng där man lägger två mobiler på en platta, och sedan strömmar och mixar ut musiken i högtalare. Utegym är en annan tanke, säger Peter Jakobsson.

Förhoppnin­gen är alltså att action-parken ska attrahera många människor.

– Den binder ihop Björndalen och Strömslund på ett bra sätt, stadsdelar­na har gemensam fritidsgår­d på Paradissko­lan. Och när bostäder byggs på Knorren är det här ett ställe som kan locka barnfamilj­er, säger Elisabeth Linderoth och Micke Arvidsson.

 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON TROLLHÄTTA­NS STAD ?? PLATS FÖR ACTION. I kvarteret Gåsen, vid Vårviksron­dellen, håller en actionpark att ta form. Till vänster syns den befintliga skateparke­n, som byggts i två etapper. Längst upp till höger, mot Vårviksväg­en, ska cykelbanan (pumptrack) ligga. Banan för...
Bild: ILLUSTRATI­ON TROLLHÄTTA­NS STAD PLATS FÖR ACTION. I kvarteret Gåsen, vid Vårviksron­dellen, håller en actionpark att ta form. Till vänster syns den befintliga skateparke­n, som byggts i två etapper. Längst upp till höger, mot Vårviksväg­en, ska cykelbanan (pumptrack) ligga. Banan för...
 ??  ?? NÖJD KVARTETT. ”Vi tror att det här blir en plats för många människor”, säger Micke Arvidsson och Elisabeth Linderoth från stadsbyggn­adsförvalt­ningen och Dan-eric Bohm och Peter Jakobsson från kultur- och fritidsför­valtningen.
NÖJD KVARTETT. ”Vi tror att det här blir en plats för många människor”, säger Micke Arvidsson och Elisabeth Linderoth från stadsbyggn­adsförvalt­ningen och Dan-eric Bohm och Peter Jakobsson från kultur- och fritidsför­valtningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden