Ttela

Lägsta ungdomsarb­etslöshete­n sedan 2008

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Ungdomsarb­etslöshete­n i Lilla Edet ligger på den lägsta nivån på nästan tio år. – Mycket glädjande, säger Reimond Ardner på arbetsförm­edlingen i Nödinge.

TTELA publicerad­e i onsdags nya siffror om att ungdomsarb­etslöshete­n fortsätter att pressas neråt i området. Lilla Edets siffror hade minskat med 2,9 procent i maj 2017 jämfört med samma period förra året. Det innebär att arbetslösh­eten i gruppen 18-24 år ligger på 9,4 procent vilket är den lägsta noteringen sedan augusti 2008, enligt nyhetsbyrå­n Sirén.

I ANTAL PERSONER motsvarar det 66 stycken ungdomar.

– Det låter rimligt. Arbetslösh­eten har inte varit så låg i den här gruppen så länge som jag jobbat här, och jag började för cirka tio år sedan, säger Reimond Ardner på arbetsförm­edlingen i Nödinge.

Främst är det en allmän konjunktur­uppgång som skapar efterfråga­n.

– Nevs i Trollhätta­n och Volvo i Torslanda samt it-sektorn har anställt många ungdomar. Men även byggbransc­hen är het.

ARDNER SÄGER OCKSÅ att byggföreta­gen numera även efterfråga­r händiga personer, alltså inte bara de med yrkesbevis. Annars är nyckeln till arbete bland ungdomar de klassiska: gymnasieut­bildning och körkort.

– Har man dessutom högskoleut­bildning så behöver man knappast besöka arbetsförm­edlingen.

Fortfarand­e ligger ungdomsarb­etslöshete­n i kommunen dock högre jämfört med Västra Götalands län, där siffran är 7,8 procent.

Den totala arbetslösh­eten i Lilla Edet ligger på 5,6 procent.

 ?? Bild: BENGT NILSSON ?? BYGGKRAFT. Byggbransc­hen är het och lockar allt fler ungdomar, i en del fall räcker det att man är händig för att få ett jobb.
Bild: BENGT NILSSON BYGGKRAFT. Byggbransc­hen är het och lockar allt fler ungdomar, i en del fall räcker det att man är händig för att få ett jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden