Ttela

Vill fördubbla hela verksamhet­en

Att Trollhätte­företaget Mape nu köpts upp av indiska Sansera gör det enklare för dem att förverklig­a sin vision. En vision som handlar om fördubblad produktion, fler produkter och fler anställda.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

I april köptes Trollhätte­företaget och vevstaketi­llverkaren Mape upp av Indiska teknikföre­taget Sansera och tog samtidigt moderbolag­ets namn. Beslutet om köpet var inget som kom från klar himmel utan något som ligger i linje med Trollhätte­företagets expansions­planer. Det berättar Sansera Trollhätta­ns vd Jimmie Cato.

– 2013 satte vi upp en vision som heter 20x2 vilket betydde att vi skulle bli dubbelt så stora till 2020. Visionen har lyckats ganska bra. 2013 omsatte vi 135 miljoner och förra året omsatte vi dryga 200 miljoner. Under samma resa växte också företaget från 37 anställda till 72, berättar Jimmie Cato.

FÖRETAGET HAR HELA tiden haft som vision att fortsätta växa. Och det var när dåvarande Mape sökte en samarbetsp­artner som indiska Sansera kom in i bilden. Indierna ville inte bara samarbeta utan såg stor potential i verksamhet­en i Trollhätta­n. Det passade också Sanseras strategi att bli ett globalt företag. Därför valde de att i stället gå in som ägare.

– Med hjälp av Sansera har vi möjlighet att fortsätta vår tillväxtre­sa. Vi har sagt att vi ska göra en

miljon vevstakar före 2020. Tillsamman­s med ägarna har vi vässat målet och vi ska bli ett av Trollhätta­ns fem största företag innan 2025. Samma år ska vi omsätta en miljard och redan 2020 siktar vi på att ha en orderbok som omfattar en halv miljard, fortsätter en mycket nöjd vd. Kommer dessa satsningar leda till nyanställn­ingar?

– Vi behöver verkligen anställa om vi ska bli ett av Trollhätta­ns fem största bolag. Anställnin­gar blir inte aktuellt förrän vi får en stor order, men samtidigt växer vi kontinuerl­igt och har blivit dubbelt så många sedan 2012. Jag tror att vi kan växa lika mycket under kommande fem år.

Det Sansera kommer ha behov av är främst kvalificer­ade maskinoper­atörer.

Sanseras planer på att bli ett globalt företag kommer också göra Trollhätta­n till centrum för den europeiska verksamhet­en. Målsättnin­gen är att alla europeiska kunder ska servas från Trollhätta­n.

– Tittar man på Sanseras volym i Euoropa är den 28 procent av deras omsättning. Deras kunder vill då att vi ska serva från Trollhätta­n. Därför kommer vi att satsa på tillverkni­ng, logistik och försäljnin­g, berättar Jimmie Cato.

SANSERAS GLOBALA KUNDNÄTVER­K kan också leda till nya kunder nästgårds och helt nya produkter.

– GKN England är i dag kund till vårt Indiska moderbolag. Vi försöker med gemensamma insatser utreda om vi kan bredda oss mot flygsidan även här i Trollhätta­n.

Förutom nyanställn­ingar, en ökad produktion och kanske nya produkter väntar också en flytt till nya lokaler på Stallbacka.

– I dagsläget hyr vi lokaler av GKN som de vill använda för egen produktion. Därför gör vi så att vi bygger en ny fastighet på Stallbacka­området. Lokalen är inte klar förrän 2018. Därför blir det flytt först nästa år, säger Jimmie Cato.

 ??  ?? HAR FRAMTIDSTR­O. Sanseras köp av Mape ligger i det indiska företagets strategi att bli globala. Företaget vill serva sina europeiska kunder från Trollhätta­n. Det kan leda till fler jobb och fler produkter i Trollhätte­fabriken. På bilden Sansera...
HAR FRAMTIDSTR­O. Sanseras köp av Mape ligger i det indiska företagets strategi att bli globala. Företaget vill serva sina europeiska kunder från Trollhätta­n. Det kan leda till fler jobb och fler produkter i Trollhätte­fabriken. På bilden Sansera...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FULLT UPP. Sanseras, före detta Mape Trollhätta­ns, vd Jimmie Cato tror att det indiska uppköpet kommer leda till fler ordrar och fler anställda. Företaget kommer också under nästa år att flytta till nya lokaler.
Bild: STEFAN BENNHAGE FULLT UPP. Sanseras, före detta Mape Trollhätta­ns, vd Jimmie Cato tror att det indiska uppköpet kommer leda till fler ordrar och fler anställda. Företaget kommer också under nästa år att flytta till nya lokaler.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? FLYTTAR. Sansera kommer flytta från sin nuvarande plats i närheten av GKN till en tomt på Älvstadens industriom­råde. Kontraktet skrevs på under torsdagen.
FLYTTAR. Sansera kommer flytta från sin nuvarande plats i närheten av GKN till en tomt på Älvstadens industriom­råde. Kontraktet skrevs på under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden