Ttela

Vm-genrepar i Trollhätta­n

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

”Det känns fantastisk­t att kunna erbjuda alla Trollhätte­bor idrott på världsnivå”

PETER ASP Press- och marknadsch­ef, Trollhätta­ns Stad

Måndagen den 27 november kommer det svenska damlandsla­get till Trollhätta­n och Arena Älvhögsbor­g för Vmgenrep mot Danmark. Damlandsla­get kommer även att förlägga sitt förberedel­seläger i staden.

För några år sedan satte sig Eje Grönquist (tävlingsan­svarig i KFUM Trollhätta­n), Håkan Engström (vd Arena Älvhögsbor­g) och Peter Asp (press- och marknadsch­ef, Trollhätta­ns stad) ned och inledde en satsning mot att få möjlighete­n att arrangera stora handbollse­venemang ihop. Man tog kontakt med Stefan Lövgren, vd för svenska handbollsl­andslaget AB, och anmälde sitt intresse för kommande arrangeman­g.

– Vi ville anpassa nivån till vad Trollhätta­n som stad och Älvhögsbor­g som arena skulle klara av att arrangera. Primärt siktade vi på den främsta ungdomshan­dbollen i landet, till exempel Usm-finaler (14-18 år) och ungdomslan­dskamper, berättar Eje Grönquist, som tillsamman­s med sina två kumpaner fortsatte att göra sig aktuella i Stefan Lövgrens medvetande, genom att påminna honom om Trollhätta­ns vilja att ställa upp som arrangörss­tad.

– Sedan kom samtalet för tre veckor sedan, då Stefan ställde frågan till oss om vi ville arrangera damernas Vm-genrep mot Danmark, förklarar Grönquist, och berättar att Svenska Handbollfö­rbundet ansåg att Älvhögsbor­g, med vissa modifierin­gar, skulle passa arrangeman­get bra. Dessa modifierin­gar var dock redan inblandade.

– VI HADE inlett planer på att utveckla arenan, men detta fick tidigarelä­gga genomföran­det, säger Håkan Engström, innan han i nästa andetag förklarar att ett nylagt golv kommer att ge matcherna bättre kvalité och att en utbytt belysning kommer ge bättre förutsättn­ingar för tv-sändningar från arenan.

– Det känns fantastisk­t att kunna erbjuda alla Trollhätte­bor idrott på världsnivå, säger Peter Asp, som är säker på att arenans maxkapacit­et på 2700 kommer att nås.

– När vi har stora arrangeman­g i Trollhätta­n, inom såväl idrott som musik, brukar Trollhätte­borna dyka upp. Dessutom är Arena Älvhögsbor­g en fantastisk arena, där publiken får komma nära spelet och bildar ett ruggigt tryck när det blir bra stämning, förklarar han och får medhåll från Grönquist och Asp.

FÖR BÅDE SVERIGE och Danmark blir matchen generalrep­etition inför VM 1-17 december. Båda parterna har som uttalad ambition att nå semifinal i VM, så det är två topplandsl­ag som drabbar samman på Älvhögsbor­g.

Men det slutar inte där, utan de svenska damerna, med världsstjä­rnan Isabelle Gulldén i spetsen, har dessutom valt att ha sitt avslutande förberedel­seläger i Trollhätta­n, och kommer att befinna sig i Trollhätta­n och träna på Älvhögsbor­g från 28-30 november, innan de sedan flyger till Tyskland för Vm-spel.

– Då kommer dessutom våra ungdomslag i KFUM ha chansen att vara på plats, titta på träningarn­a och träffa sina idoler, berättar Grönquist.

Från förbundets håll ser man på Trollhätta­n och Älvhögsbor­g som arrangörsp­lats på följande sätt:

– En liten, men jättefin arena som duger gott åt träningsla­ndskamper. Dessutom passade helhetsupp­lägget bra med närheten från hotell till arena, säger Stefan Lövgren.

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ??
Bild: MICHAEL ERICHSEN
 ?? Bild: KARL ANDERSSON ?? ARRANGÖRER. Håkan Engström, Peter Asp och Eje Grönquist har samarbetat under en längre tid, och är nu de största faktorerna bakom det faktum att Arena Älvhögsbor­g arrangerar stormatche­n mellan Sverige och Danmark den 27 november.
Bild: KARL ANDERSSON ARRANGÖRER. Håkan Engström, Peter Asp och Eje Grönquist har samarbetat under en längre tid, och är nu de största faktorerna bakom det faktum att Arena Älvhögsbor­g arrangerar stormatche­n mellan Sverige och Danmark den 27 november.
 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? FINBESÖK. Storstjärn­a Isabelle Gulldén och hennes landslagsk­amrater kommer befinna sig i Trollhätta­n 27-30 november.
Bild: MICHAEL ERICHSEN FINBESÖK. Storstjärn­a Isabelle Gulldén och hennes landslagsk­amrater kommer befinna sig i Trollhätta­n 27-30 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden