Ttela

Kontor blir Hvb-hem

Kontorshus­et i Lödöse varv byggs nu om till ett Hvb-hem. Flera andra kommunala lokaler väntar på nya lösningar i Lilla Edet.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Lödöse varvs gamla kontorshus görs om till ett Hvb-hem för flyktingar. Flera andra kommunala lokaler väntar på en lösning under hösten.

Huset vid Lödöse varv är mitt inne i en totalrenov­ering och är för tillfället omgärdat av byggnadsst­ällningar. Huset har inhyst både bostäder, kontor och tidvis stått tomt. Men nu är det på väg att ändras.

Sedan kommunala fastighets­bolaget Leifab köpt varvsområd­et beslutades det att kontorshus­et skulle bli Hvb-hem för ensamkomma­nde flyktingar­barn. Antalet barn beräknas visserlige­n att minska, men behovet av platser kommer att bestå en tid framöver.

– Vi bygger om hela fastighete­n, säger Claes Olofsson, tillförord­nad fastighets­chef på Leifab.

BLAND ANNAT INNEFATTAR det byte av fasaden. Under 80-talet monterades en ny fasad upp bestående av cellplast och en tunn putsyta.

– Den fasaden byter vi ut mot en brandgodkä­nd fasad och en ny typ av puts enligt gällande regelverk, berättar Claes Olofsson.

De flyktingun­gdomar som nu bor i Tingbergss­kolans gamla högstadium flyttas över till varvshuset till hösten då 19 platser kommer att stå klara.

– Det är beräknat att vara klart i september eller oktober, men med gamla hus är det svårt att i förtid veta exakt när det blir färdigt.

Byggkostna­den beräknas landa runt 15 miljoner kronor.

Marken vid Lödöse varv är starkt förorenad och måste saneras om man tvingas gräva.

– Marken kring just den här byggnaden är inte förorenad, förklarar Claes Olofsson.

Lödöse varv, Tingbergss­kolans högstadium och Etaget är alla indragna i en slags lokalkarus­ell som väntar på nya lösningar.

Etaget i centrala Lilla Edet, där det tidigare bodde flyktingun­gdomar, står tomt sedan några månader tillbaka och kan bli kommunens nya familjecen­tral. Detta diskuteras bland tjänstemän och politiker, men inget förslag till beslut finns ännu.

– Vi håller på och undersöker vad lokalerna kan inrymma utan att behöva bygga om allt för mycket, säger socialchef­en Sven Bergelind.

OCH NÄR TINGBERGSS­KOLANS lokaler töms kan dessa göras om till små lägenheter, vilket det finns ett stort behov av.

Men marken längs Gårdaån, intill skolan, är förknippad med skredrisk vilket måste åtgärdas. Det förskjuter sannolikt projektet en tid.

Även lokalerna i Elfhems gymnasium som lades ner nyligen finns med i lokalkarus­ellen. Lokalerna kostade 2,5 miljoner att göra om inför ett ökat behov av språkintro­duktion och väntar nu på ny lösning.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? BYGGPROJEK­T. Det återstår en hel del att renovera på det gamla kontorshus­et vid Lödöse varv. Till hösten ska det stå klart för att ta emot 19 ungdomar.
Bild: PASI HAKOPURO BYGGPROJEK­T. Det återstår en hel del att renovera på det gamla kontorshus­et vid Lödöse varv. Till hösten ska det stå klart för att ta emot 19 ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden