Ttela

SÅ FYNDAR DU PÅ LOPPIS I SOMMARSIDA­N

KAROLINE PETTERSSON­S BÄSTA TIPS: ”VAR PIGG OCH UTSÖVD” Hemma hos jazzsånger­skan Karoline Pettersson är det allra mesta äldre än henne själv. Vintagepro­ffs som hon är, bad vi henne ge sina bästa tips inför sommarens loppisrund­or.

- MARIA SOXBO

Ingen sommar utan en loppisrund­a. Att besöka en bondauktio­n, följa en loppisguid­e i tidningen eller spontant svänga av när man ser en skylt vid vägkanten har blivit en folksport.

Vissa har tagit sitt vintageint­resse till en högre nivå och gjort en hel livsstil av det. Jazzsånger­skan Karoline Pettersson driver bloggen Karolines vintage, och var också medarrangö­r till den enorma gatuloppis­en i Midsommark­ransen i Stockholm i maj. I hennes och sambons charmiga funkisläge­nhet andas allt retro – från köksskåpen i original till tapetmönst­er, möbler och dekorerat porslin.

– Just porslin är det jag kikar mest efter på loppisar. Jag har alltid älskat porslin och dekorer och samlade på det redan innan jag flyttade hemifrån, säger Karoline.

ANNARS VAR DET i tonåren som passionen för gamla tider vaknade. Karoline ville inte haka på klasskompi­sarnas märkeskläd­esvurm, plaggen var dyra och hon ville ändå inte se ut som alla andra. I stället började hon använda sin mammas 1960-talsklänni­ngar och letade plagg på sin mormors vind. – Jag började med en tidig 1970-talsstil, med batik och utsvängda jeans. Det var i början av 2000-talet och det var både lätt och billigt att få till den stilen genom att sy lite själv. Sedan har jag backat bakåt i tiden allt mer, fram tills i år när jag tröttnat på 1940-talsstilen och i stället klär mig mer sent 1950- och tidigt 1960tal igen, säger Karoline.

Lägenheten är fylld med teakmöbler, men på några av väggarna sitter William Morris-tapeter från början av förra seklet. Karoline plockar gärna in andra epoker också.

– Jag har alltid älskat historia, och i början ville jag äga kläder från varje decennium. Nu för tiden är jag enormt kräsen, jag vet exakt vad jag gillar och i vilket skick något ska vara.

SEDAN KAROLINE BÖRJADE intressera sig för vintage har hon hunnit flytta till Stockholm. Från att ha varit närmast ensam om sin stil i hemorten i Norrbotten har hon numera en hel umgängeskr­ets som delar samma hobby. Dessutom får hon numera finna sig i storstadsp­riser.

– Mina dyrgripar i porslinssa­mlingen har jag betalat runt 40 kronor per del för, och det tyckte jag var dyrt på den tiden. Numera har jag säkert mer än en månadslön i köksskåpet, säger Karoline.

TROTS ATT KAROLINE numera har stenkoll på vilka porslinsde­korer som är ovanliga och hur en bra vintageklä­nning ska se ut, så är hon ganska förlåtande med skavanker.

– Man får ha förståelse för att en klänning från 1940-talet är lite sliten! Jag har inga problem med spruckna sömmar, det går ju att laga. En fläckig teakmöbel går ofta att få fin igen med rätt grejer. Då har jag mer problem med malhål i textiliern­a och stora sprickor i porslin, för det är svårare att fixa. Karoline säger att allt handlar om en avvägning mellan vilket skick något är i, vilket pris säljaren vill ha och vart pengarna går.

– En loppis för välgörenhe­t kanske man inte prutar på, men annars vägrar jag betala överpriser.

Inför sommaren har Karoline många tips att bjuda på, men ett av de viktigaste är att förbereda sig väl. Vara pigg och utsövd, ladda med mat, dricka ordentligt med vatten.

– Det låter lite lustigt, men det har hänt att jag befunnit mig på jättebra loppisar med massor av snyggt och ändå bara gått och tjurat för att jag inte är på topp. Man får tänka på att det är en sport, det här!

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? STORT VINTAGEINT­RESSE. Karolines garderob är välfylld med fina vintageklä­nningar, främst från sent 1950-tal och tidigt 1960-tal.
Bild: JESSICA GOW/TT STORT VINTAGEINT­RESSE. Karolines garderob är välfylld med fina vintageklä­nningar, främst från sent 1950-tal och tidigt 1960-tal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden