Ttela

VÅNINGSSÄN­GAR ÅTERKALLAS

Konsumentv­erkets kontroll avslöjade stora brister

- Niklas Svahn/tt

Nio våningssän­gar granskades i testlabb. Alla underkände­s. Vissa har så allvarliga brister att barn kan glida ut med kroppen, fastna med huvudet och bli hängande. Nu återkallas fem märken.

Konsumentv­erket genomförde en omfattande marknadsko­ntroll av 17 våningssän­gar som säljs i Sverige. Nio skickades till ett laboratori­etest och för de övriga åtta granskades dokumentat­ion, som märkning och design.

I laboratori­etestet kontroller­ades sängarnas konstrukti­on, mått och vilka tyngder de klarar av för att inte gå sönder. Trots att sängarna är för barn ska de klara en vuxen

persons tyngd. Och resultatet är undermålig­t, konstatera­r Konsumentv­erket.

Samtliga sängar har mer eller mindre allvarliga brister. Fem återkallas och fyra

av sängarna stoppas för försäljnin­g fram tills att tillverkar­en kan visa att sängen är säker.

”Vid provningar­na upptäcktes en mängd olika fel och brister. Fem av sängarna var riktigt dåliga där bristerna var av sådan karaktär att de kan vålla stora kroppsskad­or”, säger Maria Holmberg, utredare på Konsumentv­erket, i ett pressmedde­lande.

Några av bristerna är farliga öppningar där barn kan falla ut och sedan bli hängande i huvudet, lösa ribbor i sängbottne­n, uppstickan­de hörnstolpa­r där kläder kan fastna och orsaka fallolycko­r eller strypriske­r, fällmekani­sm där fingrar kan komma i kläm och i värsta fall klippas av.

Enligt Konsumentv­erket var resultatet lika nedslående senast man testade våningssän­gar. Maria Holmberg säger att branschen är omogen och dålig på att ställa säkerhetsk­rav på sina leverantör­er.

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Farligt. Öppning för stegen måste finnas på våningssän­gens långsida, annars ökar fallrisken.
FOTO: TT/ARKIV Farligt. Öppning för stegen måste finnas på våningssän­gens långsida, annars ökar fallrisken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden