Ttela

Uteblivna reformer har kostat politisk trovärdigh­et

POLITIK. Om USA hade varit lite mer som Sverige hade vi sluppit Donald Trump, konstatera­de den amerikansk­a ekonomen Joseph Stiglitz från scenen på Socialdemo­kraternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen (4/7). “Just så är det”, hördes i bänkradern­a

- SVEND DAHL LNB

Allt var med andra ord sig likt hos S, som har en tradition av att bjuda in internatio­nella celebritet­er som får bekräfta att svensk socialdemo­krati är en förebild för resten av världen. På seminariet konstatera­de finansmini­ster Magdalena Andersson att svenskar i alla inkomstgru­pper haft en bra inkomstutv­eckling de senaste 20 åren.

Ändå valde hon minuten senare att låtsas som om Sverige haft samma problem som USA med inkomstökn­ingar som bara kommit de allra rikaste till del. Finansmini­sterns budskap säger mycket lite om de faktiska problemen i Sverige.

På den punkten hade Moderatern­a betydligt mer att säga på sitt ekonomisk-politiska seminarium (5/7). Temat för seminariet var jobbklyfta­n mellan inrikes- och utrikesföd­da, hur lågutbilda­de invandrare kan komma in på arbetsmark­naden och hur vi kan undvika att en stor grupp människor hamnar i permanent bidragsber­oende och social utsatthet.

ATT SOM PÅ seminariet lyfta fram Tysklands arbetsmark­nadsreform­er, som öppnat för större lönespridn­ing och fler enkla jobb, är utan tvivel relevant. Men ändå går det inte att komma ifrån känslan att allt var sig likt även hos M. Jobbklyfta­n och lärdomar från tysk arbetsmark­nad har varit återkomman­de teman hos seminariea­rrangörer i Almedalen under flera års tid.

Frågan är om inte stora delar av det politiska Sverige redan offrat sin politiska trovärdigh­et. Inte på grund av reformer, utan på grund av oförmåga att leverera politiska resultat.

REDAN 2004 SKREV Folkpartie­ts dåvarande migrations­politiska talesperso­n Mauricio Rojas en rapport som visade hur det höll på att växa fram områden med mycket stort bidragsber­oende, där utanförska­pet gick i arv. I stället för att ta dessa varningar på allvar lät politiken problemen fortsätta växa.

Både Moderatern­a och Liberalern­a försöker återupprät­ta sin trovärdigh­et i frågorna om hur utanförska­pet kan minska. Det kommer att ta lång tid. Än längre tid lär det dock ta att leverera konkreta resultat. Under tiden finns det all anledning att ta saken i egna händer, och själv bidra till en ekonomi som är mer välkomnand­e för människor med lite eller ingen utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden