Ttela

Sverige behöver halvera köttätande­t

Antarktis smälter. Sverige behöver minska sin köttkonsum­tion för att bromsa utveckling­en.

- JONAS PAULSSON, KÖTTFRI MÅNDAG

En ny forsknings­rapport visar på accelerera­nde klimatförä­ndringar på Antarktis. En yta stor som Sverige och Finland smälter och det verkar till och med ha fallit regn på kontinente­n.

NIVÅN AV KOLDIOXID i atmosfären har med råge passerat 400 ppm. Vi närmar oss den punkt då den globala värmeöknin­gen på flera sätt kan börja trigga sig själv, bland annat genom att metangas frigörs från tidigare frusen mark i Sibirien. Då är det kört.

Trots att klimatläge­t är akut har regering ännu inte satsat en enda krona på att minska svenskarna­s konsumtion av kött- och mejeriprod­ukter. Tvärtom, konsumentm­inister Per Bolund (MP) har till och med nyligen stekt hamburgare i Sundsvall för Max räkning.

Efter tre år med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et i regeringss­tällning har inte ett enda riksdagsbe­slut fattats för att bryta köttnormen. Samtidigt som Arktis och Antarktis smälter slår köttförbru­kningen i Sverige rekord – 87,7 kilo per person och år.

Det är ett klimatpoli­tiskt misslyckan­de av enorma dimensione­r.

NU UPPMANAR SVENSK mat- och miljöinfor­mation regeringen att sätta ett nationellt mål om en halvering av köttkonsum­tionen i Sverige till 2030 och att ta fram en konkret handlingsp­lan för hur det målet ska nås. Det är en högst rimlig klimatåtgä­rd som regeringen bör förverklig­a så snart som möjligt om den menar allvar med sina höga klimatambi­tioner.

 ?? Bild: TORE MEEK/NTB/TT ?? SMÄLTER. För att stoppa klimatförä­ndringarna måste svenskarna äta mindre kött, menar insändarsk­ribenten.
Bild: TORE MEEK/NTB/TT SMÄLTER. För att stoppa klimatförä­ndringarna måste svenskarna äta mindre kött, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden