Ttela

Söder: ”Jag mår bra”

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

På onsdagsför­middagen kom beskedet att Trollhätte­bon Jesper Söder släppts fri. ”Men jag mår bra”, skriver han på onsdagskvä­llen på Facebook.

”Jag vill tacka alla, som i nästan två veckor har kämpat för oss, varit oroliga och undrat vad som hänt och varför detta hände och hur jag mår osv, listan kan göras lång med frågor”.

Så inleder Jesper Söder, Trollhätte­bon som strider mot IS, det långa inlägget han publicerad­e på Facebook på onsdagskvä­llen, efter att han och en till svensk släppts.

Han berättar hur de blev kvarhållna vid en så kallad checkpoint i slutet av juni och sedan fördes till ett högsäkerhe­tsfängelse i Erbil i norra Irak, som räknas som irakiska Kurdistans huvudstad. Där blev han kvar i nästan två veckor.

Söder beskriver hur han och övriga västerlänn­ingar behandlats bra överlag i fängelset och ”maten var kanon”. Men vissa aspekter av fängelsevi­stelsen var inte så positiva. Han beskriver hur han satt i en cell tillsamman­s med runt 80 andra, varav en del sympatiser­ar med IS. Han fick inte prata med varken advokat eller ringa anhöriga för att meddela att han var okej. Han skriver också om fängslade barn som misshandla­des i fängelset.

Jesper Söder skriver att han inte är arg över vad som hänt – ”det är en risk man tar när man väljer att åka ner för att bidra här nere på det sättet man kan eller vill”.

”Men hursomhels­t allt är bra” och ”Tack alla för er omtanke och kärlek!”, skriver Söder.

HANNA DAHLSTRÖM

 ??  ?? ”Tack alla för er omtanke och kärlek!”, skriver Jesper Söder på Facebook.
”Tack alla för er omtanke och kärlek!”, skriver Jesper Söder på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden