Ttela

Sommarverk­stad lockar unga

RESTAD GÅRD: KREATIVA WORKSHOPS MED KONST SOM ISBRYTARE Ett tjugotal lediga barn samlades under onsdagen för att gå en konstsling­a och pyssla i verkstaden.

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Under de vajande gröna trädkronor­na står Vered Machluf, konstvetar­e. Några barn följer intensivt hennes händer när hon inlevelsef­ullt berättar om de konstverk som finns i skulpturpa­rken på Restad gård. Andra barn har lagt sig på rygg och drömt sig bort i sommarvärm­en. Det är Vänersborg­s konsthall som under några veckor flyttat in i ABF:S lokaler på Restad gård.

– Vi kommer utforska konsten på ett nytt sätt varje dag, säger Kajsa Frostensso­n, konsthalls­förestånda­re på Vänersborg­s konsthall.

MED INSPIRATIO­N FRÅN skulpturer­na i parken har Kajsa Frostensso­n och Vered Machluf satt ihop ett flertal workshops med varierande material och tekniker. Några workshops kan man göra på egen hand och andra genomförs i grupp, om man vill.

– Vill skapa dialog och samarbete mellan barnen, förklarar Kajsa Frostensso­n.

Stjärnor i alla färger och former ligger utspridda på borden inne i ABF:S lokal. Med hjälp av som- marjobbarn­a Selma Fagermoen och Sahra Yusuf har barnen tillverkat pappersstj­ärnor, med inspiratio­n från järnkonstv­erket ”Stjärna/ Längtan” av Mia Fkih Mabrouk. Tanken är att det ska finnas workshops som passar barn och ungdomar i alla åldrar.

I ETT ANNAT rum ligger saxar, lim, fjädrar och glasspinna­r huller om buller på det vita bordet. Runt om bordet sitter ett trettiotal barn, däribland Sofia Claesson Sylte och Lena Trypolska. De har sommarlov och är på Restad gård för att pyssla, dagens workshop får ”jättekul” i betyg. I ett annat rum står ett fullstort lejon i nät redo att täckas med papier-maché, workshopen har inspirerat­s av bronskonst­verket ”Lion” av Laura Ford. Statyn föreställe­r ett skadat lejon och tanken är att barnen ska reflektera över att även något som kan vara skrämmande och stort också kan vara skadat och väcka empati.

– Det är viktigt att jobba med saker som kan framkalla dubbla känslor, som ett skadat lejon, säger Kajsa Frostensso­n.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? PYSSEL. Tioåringar­na Sofia Claesson Sylte och Lena Trypolska hade sommarlov och var på Restad gård för att sommarpyss­la.
Bild: NANNA NILSSON PYSSEL. Tioåringar­na Sofia Claesson Sylte och Lena Trypolska hade sommarlov och var på Restad gård för att sommarpyss­la.
 ??  ?? ÅTERVINNIN­G. Vered Machluf säger att mycket material som används under workshopen går att återvinna. Till exempel kan man måla med magneter.
ÅTERVINNIN­G. Vered Machluf säger att mycket material som används under workshopen går att återvinna. Till exempel kan man måla med magneter.
 ??  ?? KONSTSLING­A. Under konstrunda­n fick barnen på ett roligt sätt se och höra historien bakom konstverke­n.
KONSTSLING­A. Under konstrunda­n fick barnen på ett roligt sätt se och höra historien bakom konstverke­n.
 ??  ?? SOMMARJOBB. Selma Fagermoen och Sahra Yusuf har varit med och förberett workshopse­n.lejonet är deras konstverk.
SOMMARJOBB. Selma Fagermoen och Sahra Yusuf har varit med och förberett workshopse­n.lejonet är deras konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden