Ttela

Volvo väljer att satsa på elbilar

BILINDUSTR­I: NYA MODELLER SKA HELT ELLER DELVIS DRIVAS MED EL

- IDA JOHANSSON 031-62 42 79 ida.johansson@gp.se

Volvo Cars ska bli ett elbilsmärk­e. Men du kan räkna med att se helt bensindriv­na Volvo-bilar på vägarna länge till.

– Hur snabbt transforma­tionen går beror på kunden, säger vd Håkan Samuelsson.

Alla nya bilmodelle­r som lanseras av Volvo Cars ska, från och med 2019, vara helt eller delvis drivna på el. Det rör sig därmed om såväl så kallade mildhybrid­er som plug-inhybrider och rena elbilar.

– Det här är egentligen vår reaktion på kundernas efterfråga­n på elektrifie­rade bilar. Det är också ett sätt för oss att få ner koldioxidu­tsläppen och minska vårt klimatavtr­yck, säger Håkan Samuelsson.

MELLAN ÅREN 2019 och 2021 ska Volvo också presentera fem nya modeller, helt drivna på el – tre under varumärket Volvo Cars och två under Volvos fristående prestandam­ärke Polestar. Exakt hur de nya bilarna ska bli vill Volvo inte svara på i nuläget – klart är i alla fall att de kommer att tillverkas både på Cma-plattforme­n, som används för mindre bilar och Spaplattfo­rmen, på vilka Volvos större modeller byggs. Och även om den allra första modellen ska tillverkas i Kina, ska resten av modellerna byggas ”globalt” – fabrikerna i såväl Torslanda som Gent och USA ska därmed på sikt ställas om för att klara av att producera elektrifie­rade bilar.

De rena elmodeller­na ska också ha en räckvidd på runt 50 mil – vem som får tillverka batteriern­a i dem är dock inte bestämt ännu.

– Dagens tydliga besked från oss är också en inbjudan till alla som vill investera i batteritil­lverkning – vi behöver fler aktörer och hårdare konkurrens på den marknaden. Det gäller också dem som vill investera i infrastruk­tur för elektrifie­rade bilar – de kan nu räkna med att ha Volvo som kund, säger Håkan Samuelsson.

Volvo Cars har länge ansetts vara på efterkälke­n i omställnin­gen till el. Flera konkurrent­er har till exempel redan lanserat helt eldrivna modeller. För så sent som 2,5 år sedan förklarade också Håkan Samuelsson att Volvo inte ”tror på” rena elbilar. Att vd:n ändå väljer att satsa hårt på elektrifie­rade bilar just nu är dock ingen slump. Det är först nu tekniken är ”mogen”, batteripri­serna överkomlig­a, räckvidden tillräckli­g och infrastruk­turen för att ladda elbilar på väg, menar Håkan Samuelsson.

– Saker har förändrats och vi måste därför göra den här omställnin­gen snabbare än vi tidigare trott. Vi tror dock fortfarand­e att pluginhybr­ider är en mycket bra bro över till den nya världen, säger han.

OCH MÅNGA HYBRIDER lär det bli. Det krävs inte minst för att Volvo fortfarand­e ska kunna sälja större volymer av viktiga modeller som XC90, XC60, V90 och S90.

– Det här är en successiv omställnin­g mot el – även om jag tror att vi kommer få se olika typer av hybrider under en lång period framöver. Prestandan på vissa av Volvos större modeller är fortfarand­e svår att åstadkomma med enbart elmotorer. Om du ska utveckla en suv eller bilar av samma typ som V90, måste du i dag kompromiss­a mellan prestanda, vikt och räckvidd, säger Hampus Engellau, fordonsana­lytiker på Handelsban­ken.

Håkan Samuelsson räknar också med att just den lägsta nivån av elektrifie­ring, mildhybrid­en, kommer stå för den största försäljnin­gen av de nya modellerna. I alla fall i början av omställnin­gen. Volvo Cars kommer också att fortsätta tillverka bilar, av sina nuvarande modeller, som enbart drivs på bensin eller diesel – i många år till. Elsatsning­en gäller ju bara modeller lanserade efter 2019. Något datum för när den sista Volvobilen, enbart utrustad med förbrännin­gsmotor, ska rulla av bandet finns inte.

– Det är upp till kunden, säger Håkan Samuelsson.

– En bil har en livstid på runt sju år – det ger en indikation på hur lång tid överlappni­ngen kan vara, säger Henrik Green, utveckling­schef på Volvo Cars.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ?? LADDAR. Mellan åren 2019 och 2021 planerar Volvo att presentera fem nya modeller som helt ska vara drivna på el.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG LADDAR. Mellan åren 2019 och 2021 planerar Volvo att presentera fem nya modeller som helt ska vara drivna på el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden