Ttela

Rätt väg att gå

- 031-62 40 00

produktion­stakt som ger 240 000 bilar årligen – vilket är nära kapacitets­taket.

– I dagsläget är vi ganska fullinvest­erade i Torslanda när det gäller volymer. Därför går det inte anställa så många fler. Om den här satsningen ger nya jobb så hamnar de i våra fabriker i Kina, eller i vår nya fabrik i USA, säger Glenn Bergström, representa­nt för IF Metall i Volvos styrelse.

ATT FOSSILA förbrännin­gsmotorer successivt fasas ut kommer, enligt Glenn Bergström, inte att hota jobben i Skövdefabr­iken. I dag arbetar 1 450 personer i Skövde med att tillverka de diesel- och bensinmoto­r som sedan skickas till monterings­fabriken i Torslanda.

– Volvo har i dag ett investerin­gsprogram som ska bygga om Skövdeverk­et till att bara producera bensinmoto­rer, eftersom det är bensinmoto­r som man ska ha i de framtida plugg-in-hybriderna, säger han.

ONSDAGENS BESKED innebär att Volvo är först av de etablerade biltillver­karna att helt ställa om till elektrifie­rade modeller. Att det är just Volvo som vill ta ledartröja­n är enligt Glenn Bergström naturligt. Globalt sett är Volvo en mindre aktör, vilket gör det enklare att ställa om produktion­en.

– Volvo har i dag sex bilfabrike­r, vilket kan jämföras med Volkswagen som har 109 stycken. Vår storlek gör att vi kan agera snabbare.

”Volvo har i dag sex bilfabrike­r, vilket kan jämföras med Volkswagen som har 109 stycken. Vår storlek gör att vi kan agera snabbare.”

ENLIGT MIKAEL DAMBERG innebär Volvos besked att inte bara bilden av Sverige som föregångsl­and inom miljötekni­k stärks, utan att även unga inspireras till att välja fordonsbra­nschen.

– Volvos beslut är viktigt för både hållbarhet och för att säkra industrijo­bb i Sverige. Det här sänder signaler till gymnasieun­gdomar och studenter att fordonsind­ustrin är en väldigt spännande bransch att börja jobba i, säger han.

ERLING BORÉN

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? positivt av de Volvoarbet­are som GP träffade under onsdagen. Altaf ur Rehman, som gjorde sitt första arbetspass på ger han.
Bild: ANDERS YLANDER positivt av de Volvoarbet­are som GP träffade under onsdagen. Altaf ur Rehman, som gjorde sitt första arbetspass på ger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden