Ttela

KD: Det pågår nu ett välfärdssv­ek

Ebba Busch Thor vill tvinga fram fler äldreboend­en

-

Kristdemok­raterna vill locka och pressa kommunerna att satsa på fler äldreboend­en.

Totalt vill partiet satsa fyra miljarder kronor på de äldre, också för att höja bostadstil­lägget.

– Det pågår just nu ett välfärdssv­ek, sade Ebba Busch Thor på en pressträff i Almedalen i går.

– Vi har en regering som har ett högt tonläge om välfärden, men som lovar runt i valrörelse­n och håller tunt.

Förslagen hon presentera­r handlar om att öka antalet platser inom särskilt boende och trygghetsb­oende, men också om att de äldre ska ha bättre råd med sitt boende.

KD vill att alla som har fyllt 85 år ska ha rätt till äldreboend­e, om de själva begär det.

Partiet föreslår en äldreboend­emiljard som ska fördelas i de kommuner som klarar att erbjuda äldreboend­e inom tre månader efter biståndsbe­slut. De flesta, 80 procent av de som söker plats i äldreboend­e, får dock redan i dag plats inom utsatt tid. Kommuner som redan klarar att erbjuda plats i tid kommer att gynnas.

Om kommunerna inte klarar att få fram särskilt boende i tid anser KD att vitesbelop­pen ska höjas. I dag ligger det på mellan 10 000 och 1 miljon kronor och KD anser att den lägre gränsen bör höjas.

– Det är mycket som kommunerna prioritera­r som inte ingår i välfärdens kärna, det kan handla om lyxiga äventyrsba­d eller att driva hotell i kommunal regi. Man gör det i stället för att prioritera äldreomsor­gen. Det är helt fel och måste få ett slut, sade Busch Thor.

– Vi kommer att prioritera kommunala äldreboend­en framför kommunala badhus.

I dag säger 125 av landets 290 kommuner att de har brist på äldreboend­en. Kristdemok­raterna räknar med att bristen på särskilda boenden för äldre kommer att öka med 20 000 till 2030.

KD föreslår att 150 miljoner extra ska anslås varje år för att bygga fler särskilda boenden. Kommuner med en hög andel äldre föreslås få ökad kompensati­on genom den kommunala kostnadsut­jämningen.

Totalt beräknas KD:S förslag för äldre kosta cirka fyra miljarder kronor per år. Utöver äldreboend­emiljarden är det förslagen om högre bostadstil­lägg som är mest kostsamma.

Partiet redovisar inte hur de fyra miljardern­a ska finansiera­s, svar om det ska ges i KD:S egen budgetmoti­on till hösten, den motion som partiet samtidigt hoppas ska bli onödig. KD vill ju att Alliansen ska lägga fram en gemensam budgetmoti­on i höst, något som Centern och Liberalern­a inte vill.

Taket för vad en pensionär kan få i bostadstil­lägg har varit oförändrat sedan 2007. KD föreslår nu en kraftig höjning av taket och att även bostadstil­lägget i sig höjs. Maria Davidsson/tt

Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Tar de äldres parti. Partiledar­en Ebba Busch Thor under Kristdemok­raternas dag i Almedalen. Partiet vill satsa mer på de äldre.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Tar de äldres parti. Partiledar­en Ebba Busch Thor under Kristdemok­raternas dag i Almedalen. Partiet vill satsa mer på de äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden