Ttela

Virusgener ”märks” i kamp mot pandemier

- TT

Experter under ledning av forskare vid Stockholms universite­t har med en ny metod lyckats märka generna hos virus. Metoden skapar nya möjlighete­r att spåra och bromsa pandemier.

Influensav­irus förändras ständigt, och därmed måste också vaccinen göras om varje år. Influensav­irus utvecklas antingen genom mutation eller utbyte av gensegment, men exakt hur detta sker har hittills varit svårt att ringa in. Nu har forskare vid Stockholms universite­t, Karolinska instiutet och tyska Leibnizins­titutet kommit ett steg närmare svaret, genom att märka virusgener så att de blir synliga.

– Vi använder lite biokemiska trix så att vi kan visa exakt var en virusgen befinner sig i en cell. Det som är genombrott­et är att vi gjort det med större upplösning än tidigare, så att vi kan se skillnad på virusgener som är extremt lika varandra, förklarar Mats Nilsson, professor vid institutio­nen för biokemi och biofysik vid Stockholms universite­t.

DEN NYA METODEN gör det möjligt att närstudera hur två virusvaria­nter utväxlar genetiskt material och skapar en ny variant.

– Den processen har man inte kunnat studera i detalj förut, men det är det vi har kunnat göra nu. Vi kan se exakt under en infektion när utbyte av genetiskt material kan ske. Och om vi bättre förstår hur utbytet går till har vi en bättre möjlighet att följa det och påverka det, säger Mats Nilsson.

Studien har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Cell Reports.

 ?? Bild: OLE GUNNAR ONSØIEN ?? KOSTSAM SJUKDOM. Influensa kostar mycket i form av vaccinatio­ner och sjukdagar.
Bild: OLE GUNNAR ONSØIEN KOSTSAM SJUKDOM. Influensa kostar mycket i form av vaccinatio­ner och sjukdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden