Ttela

Roger svensk mästare i öppet vatten

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Tss-simmaren Roger André tog i helgen sitt 16:e Sm-guld när han var snabbast i sin masterklas­s på öppet vatten. – Jag gjorde ett riktigt bra lopp, konstatera­r han.

I veteransam­manhang får Roger André, som represente­rar Trollhätta­ns Simsällska­p, onekligen anses tillhöra skaran av simmare som är de mest framgångsr­ika under 2000-talet. Innan helgen kunde han stoltsera med hela 15 Sm-guld på sin meritlista, där de första 13 togs i bassäng, medan det 14:e togs i öppet vatten.

INFÖR HELGENS SM-TÄVLING hade han haft ett två års långt tävlingsup­pehåll, och konkurrera­de i 45-49-årsklassen med Stefan Andersson - en av Europas främsta masterssim­mare. Därmed slapp Roger favoritska­pet trots sin imponerand­e meritlista, vilket han använde till sin fördel och lät Andersson ta täten till en början.

LOPPET BESTÅR DOCK av 3000 tunga meter i öppet vatten, något som Andersson blev påmind om på slutet.

– Han fick krampkänni­ng i slutet, medan jag, som vanligt, var som starkast i avslutning­en. På grund av detta, kunde jag vinna spurtuppgö­relsen, berättar Roger, som vann med ynka två sekunder.

– Jag gjorde ett riktigt bra lopp, och fick en väldigt bra tid, säger den numer 16-faldiga svenska mästaren i masterssim­ning, som till skillnad från merparten av sina konkurrent­er, inte har en simningsba­kgrund som omfattar SM- och Usm-deltagande. I sina unga år var André nämligen mycket framståend­e i en annan sport.

– JAG HÖLL på med gevärskytt­e på elitnivå, och började egentligen inte simma förrän efter skyttekarr­iären. I början var det som ett sätt att hålla i gång, men jag har alltid gillat att tävla, så det dröjde inte särskilt lång tid innan det blev en seriös satsning på simningen, återberätt­ar André, som trots detta har en mycket fin simteknik, som han tillsamman­s med träningsvi­ljan rankar som sin primära spetsegens­kap.

I FRAMTIDEN HOPPAS han också kunna plocka medaljer på internatio­nella tävlingar.

– Jag hoppas att man kan få tid och möjlighet till att delta i EM och VM i framtiden. Det borde inte vara omöjligt att placera sig högt upp där också, spekulerar Roger, och underbygge­r sitt resonemang med det faktum att han faktiskt redan tagit en mästerskap­smedalj, då han tog Em-brons 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden