Ttela

Nu gör Michael från VSK sitt åttonde VM

- JOHAN LINDAHL 0520 422600 redaktione­n@ttela.se

I fjol tog han hem dubbla Vmguld på hemmaplan i Strömstad. Om några veckor är det dags för Michael Johansson från Vänersborg att göra sitt åttonde VM i precisions­orienterin­g, den här gången i Litauen.

I Litauens djupa skogar, mellan 10 och 15 juli, ska tio svenskar göra upp mot 100 andra tävlande i olika grenar. Fyra av dessa i Paralympic­klassen, där Vänersborg­s SK:S Michael Johansson är en av dem.

Under många år tävlade han i vanlig orienterin­g, fram tills en olycka under Vasaloppet 2007 där han skadade sig illa i höften. Efter detta drogs han med smärta och artros och kunde därför inte fortsätta som tidigare.

Som tur var hade han testat precisions­orienterin­g redan tidigare, som är en lite annorlunda typ av orienterin­g, där man i stället använder list och taktik för att pricka exakt rätt position på kontroller­na.

– De som ritar kartorna försöker ofta lura en, så man måste använda olika infallsvin­klar, säger han.

INFÖR MÄSTERSKAP­ET LADDAR han på hemmaplan, närmare bestämt Grönvik i närheten av Ursand norr om Vänersborg, och det är en självsäker Michael Johansson med 14 mästerskap­smedaljer i bagaget som blickar framåt.

– I den här sporten är det svårt att mäta form. Istället jämför man hur många segrar man har över en säsong. Jag har tävlat i Slovakien, Finland och Norge i år och har några segrar där och varit bäste svensk på vissa tävlingar. Jag har ett självförtr­oende som hjälper mig, men jag är nöjd om jag åtminstone tar ett guld. Det är mycket som ska stämma om vi ska ta hem stafetten också.

Precis som i VM i fjol ställer han upp i både individuel­lt och lagstafett.

ATT TRÄNA INFÖR ett orienterin­gsmästersk­ap kan vara svårt. Speciellt i ”preo”, som det också kallas, men han har sina sätt att förbereda sig på.

– Jag har tittat på kartor över områdena runt omkring där VM ska hållas, de blir officiella ett tag innan, och studerat terrängen. Dessutom är terrängen här omkring väldigt detaljrik, så det är en fördel för mig. Jag är lyckligt lottad, säger han.

Enligt honom är det bästa med just precisions­orienterin­g att det verkligen är en sport för alla.

– Det är häftigt att den är så jämställd, banorna är gjorda så att både stående och sittande ska kunna klara av den. Dessutom spelar inte kön någon som helst roll, det är vanligt att man och hustru utmanar varandra, säger han.

Nästa år är det EM i Schweiz, något han måste tacka nej till.

– Då har jag jobbat i 30 år på Skanska, så det måste firas, säger han med ett leende.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? KONCENTRAT­ION. I precisions­orienterin­g, gäller det att hitta exakt rätt position på kontroller­na. Michael Johansson, tillhör världselit­en i grenen.
Bild: JOHAN LINDAHL KONCENTRAT­ION. I precisions­orienterin­g, gäller det att hitta exakt rätt position på kontroller­na. Michael Johansson, tillhör världselit­en i grenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden