Ttela

Sommar och grill – matlivet på en pinne!

-

”En korv och bröd utan senap är ju som champagne utan bubblor. En rätt avslagen historia...”

Om det är gästerna som gör festen, vågar jag nog påstå att det är tillbehöre­n som gör grillmaten. Ni fattar, en korv och bröd utan senap är ju som champagne utan bubblor. En rätt avslagen historia...

BÖRJAR MAN NYSTA i alla varianter folk har hittat på under åren har man skapat sig ett heltidsjob­b – det är ett helt sås- och marinaduni­versum där ute... Det räcker bara att kolla i hyllorna i butiken så finns det en uppsjö färdiga grejer. Jättebra när man har bråttom, fast att göra sina egna är inte heller så himla besvärligt.

Ingrediens­erna till Bbq-såsen har man oftast redan hemma, resten handlar om att hälla ner rubbet i en kastrull och röra om lite då och då den närmaste kvarten. Saknas något i skåpen får man improviser­a. Recept är ingen lag – våga testa, ha kul! – kan den med en välsortera­d kryddträdg­ård också klara av enligt självhushå­llsmodelle­n, annars får man väl köpa färska kryddor när man ändå ska handla köttet.

MIN VÄG FRAM till att jag och klotgrille­n blev bästisar är kantad av förkolnade köttbitar, söndertras­ade fiskfiléer och andra hemskheter. Tro mig, jag har svurit värre haranger än kapten Haddock... Men övning ger färdighet och i dag vågar jag faktiskt utse mig till en rätt hyfsad grillkock.

Grillspett­en är det i alla fall inte något krångel med. Här kopplas marinaden till köttet och chimichurr­in ihop. En matsked av den där gröna såsen lyfter smakerna ytterligar­e några snäpp, resten skedar man över spetten när det är dags att äta.

Går inte allt åt klarar den sig flera dagar i kylskåpet i en burk med lock.

Tips! Chimichurr­i kan man använda till mycket – testa bara att bre den över en torskfilé innan den åker in i ugnen. My oh my...

Den första pinfärska potatisen rör man liksom inte. Den ska bara gullas klar i sjudande vatten med mycket dill. Nu är den tonåring och tål lite tuffare tag. Trä upp de förkokta, rosmarinma­rinerade små godingarna på ett spett och låt dem bli klara i grillen så blir det andra grejor.

SEN ÄR DET bara att slå sig ner och götta sig i egna trädgården, i nån annans eller var man nu känner för att laga och äta sin mat.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? PINNMAT. Grillspett med chimichurr­i och grillad färskpotat­is, passar varandra som hand i handske.
Bild: ULLAMI NYHUUS PINNMAT. Grillspett med chimichurr­i och grillad färskpotat­is, passar varandra som hand i handske.
 ??  ??
 ??  ?? MATIMPORT. Den härliga chimichurr­in kommer ursprungli­gen från Uruguay och Argentina. Bara att tacka och ta emot.
MATIMPORT. Den härliga chimichurr­in kommer ursprungli­gen från Uruguay och Argentina. Bara att tacka och ta emot.
 ??  ?? LÄTT GJORD. Bbq-såsen kokar man ihop på en kvart. Hundra gånger godare än färdigköpt.
LÄTT GJORD. Bbq-såsen kokar man ihop på en kvart. Hundra gånger godare än färdigköpt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden