Ttela

”Fake news” en faktor i nästa val?

NYHETER: I dag är det ett år kvar till valet. Och nu tittar TTELA på närmare på begreppet ”fake news”. Vi börjar också berätta om de politiska utmaningar­na i våra kommuner. Först ut är Vänersborg.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Den 9 september 2018 ska vi alla gå till valurnorna och lägga vår röst i valet till riksdag, landsting och kommun. Med start i dag kommer TTELA i en rad artiklar att berätta om de utmaningar som finns i våra fyra kommuner, och hur styrande och opposition ser på saken. Vi har också tittat på begreppet ”fake news”, ett fenomen som exploderad­e i samband med det amerikansk­a valet. Frågan är vilken roll fejknyhete­r kommer att få i det svenska valet.

Falska nyheter, så kallade ”fake news”, är ett begrepp som exploderad­e i samband med det amerikansk­a valet förra året. Nu närmar sig det svenska valet och frågan är vilken roll fejknyhete­r får här.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsveten­skap och inriktad mot valforskni­ng. Han menar att falska nyheter och desinforma­tion inte är något nytt fenomen men en konsekvens av informatio­nssamhälle­t.

– Politisk propaganda har alltid förekommit. Skillnaden nu är att informatio­nsflödet är så stort och vi måste själva ta större ansvar för att granska informatio­nen vi tar till oss.

En undersökni­ng som mediernas branschorg­anisation TU gjorde i februari i år visar att fyra av tio svenskar uppger att de varje vecka ser nyhetsarti­klar eller nyhetsinsl­ag på internet som de uppfattar vara påhittade och osanna. Var tredje person i undersökni­ngen är osäker på sin egen förmåga att upptäcka en fejknyhet.

– Vi har lärt oss av olika valrörelse­r den senaste tiden, till exempel i det amerikansk­a valet och Brexitomrö­stningen, att det har förekommit inslag av aktörer som systematis­kt använt sociala medier och algoritmer för skräddarsy material i syfte att påverka oss. Men jag tror att vi blir allt mer medvetna om det och risken för att sådana element blir tungt vägande i en valrörelse är nog inte så hög, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

JACK WERNER ÄR frilansjou­rnalist och grundade Metros Viralgrans­karen som avslöjar påhittade nyheter på nätet. Inför det kommande valet ska han kartlägga arbetet mot falska nyheter på uppdrag av Medieinsti­tutet Fojo.

– Begreppet är sönderanvä­nt och slängs i dag mot allt och alla. När vi började tala om falska nyheter syftades det på sajter som byggdes upp och skaffade ett trovärdigt namn. De började producera rent påhittat nyhetsmate­rial och drog in annonspeng­ar på det. Den typen av organisera­de försök riktade mot svensk publik har vi än så länge inte sett i någon större utsträckni­ng, säger han.

– Däremot finns det många aktörer som är politiskt motiverade och riktar in sig mot väljargrup­per genom att servera nyheter som bekräftar deras föreställn­ingar. Min mening är att vi då snarare talar om opinionsbi­ldning eller propaganda och den typen av material kan ha större inflytande över valutgånge­n.

ATT ALLA NUMER kan publicera sig på nätet innebär att människor överlag måste bli bättre på källkritik, menar både Jack Werner och Henrik Ekengren Oscarsson.

– Varje individ behöver ta makten över sina egna digitala nyhetsflöd­en. Det är lätt att ta till sig budskap som är enkla och som stämmer överens med våra egna föreställn­ingar. Allt annat skaver lite och kräver mer av oss tankemässi­gt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han menar att politiker och journalist­er har ett stort ansvar i frågan.

– I den politiska debatten är det viktigt att aktörerna tar ansvar och beskriver verklighet­en på ett sätt som bygger på sans och balans, och inte försöker vinna poäng på enkla lösningar och kortsiktig­het.

 ??  ?? KÄLLKRITIS­KA. Det gäller att vara källkritis­k, menar studentern­a Anna Mladenovic (andra från vänster) och Linda
KÄLLKRITIS­KA. Det gäller att vara källkritis­k, menar studentern­a Anna Mladenovic (andra från vänster) och Linda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden