Ttela

Fordonsind­ustri kan öka exporten

NÄRINGSLIV: BUSINESS SWEDEN AUTOMOTIVE BESÖKTE TROLLHÄTTA­N

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Den europeiska fordonsind­ustrin kan ge ökad export för svenska företag. I går möttes representa­nter för Business Sweden i Trollhätta­n.

Tre representa­nter från Business Sweden Automotive i Tyskland, Italien samt Storbritan­nien pratade om affärsmöjl­igheter i respektive land på Innovatum i Trollhätta­n.

– VI JOBBAR mot många olika branscher, varav fordon är en. Vi är sju som arbetar i Italien och vi kan bidra med ett kontaktnät och arrangerar även event som Swedish innovation day, säger Ulrika Hoonk från Business Sweden Italien.

Hon berättade även om en stor satsning som bland annat Maserati och Alfa Romeo kommer att göra. Alfa Romeo satsar stora belopp på marknadsfö­ring, mot bland annat Indien.

– De har sagt att de ska gå från dagens 66 000 bilar till 400 000 till år 2021, säger Ulrika Hoonk.

STORBRITAN­NIEN ÄR DEN näst största marknaden i fordonsför­säljning i Europa och de har även en utbyggd bildindust­ri.

– Bentley går som tåget och har all produktion i England, säger Fredrik Häggström, Business Sweden Storbritan­nien.

– Tillverkni­ngsindustr­in har byggts upp från att vara på sjätte, sjunde plats i Europa till nummer två. Storbritan­nien är även en av de största inom fordonsind­ustrin och den kommer vara stark även efter Brexit.

Fredrik Häggström hade råd om hur de exporteran­de företagen skulle förhålla sig till Brexit.

Om den italienska och brittiska fordonsind­ustrin är okänd, så är den tyska desto mer känd.

– Fordonsind­ustrin är landets största arbetsgiva­re, säger Maximilian Richter, Business Sweden Tyskland.

HAN TIPSADE OM att det även går att knyta kontakt med underlever­antörerna, där Boch och Continenta­l, är de två största men bakom dem finns en uppsjö av företag.

– 950 bolag levererar in till de stora tillverkar­na i Tyskland, säger Maximilian Richter.

Alla tre representa­nterna från Business Sweden framhöll även att det förutom personbila­r tillverkas kommersiel­la fordon, som exempelvis entreprena­dmaskiner. Omställnin­gen till miljöfordo­n diskuterad­es också. I Tyskland har politikern­a satt ett mål på en miljon elfordon till 2020.

Fordonstil­lverkare i Europa är intressera­de av samarbete med svenska företag. Business Sweden Automotiv har ett utbyggt kontaktnät som kan utnyttjas av lokala företag.

för nya

ELFORDON ÖPPNAR ÄVEN underlever­antörer.

– Vi arbetar med komposit och det är ett material som inte leder ström från batteriern­a, säger Nicklas Andersson från Inxide.

Han tycker att fredagens möte var givande.

– Jag har ingen personlig träff inbokad men nätverkand­e är viktigt och även att höra hur andra företag arbetar.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TALARE. Ulrika Hoonk från Business Sweden Italien var en av talarna. Ett 20-tal personer från ett tiotal företag fanns represente­rade. Några av dem hade efter fredagens seminarium även bokat in privata möten.
Bild: STEFAN BENNHAGE TALARE. Ulrika Hoonk från Business Sweden Italien var en av talarna. Ett 20-tal personer från ett tiotal företag fanns represente­rade. Några av dem hade efter fredagens seminarium även bokat in privata möten.
 ??  ?? VISAR. Maximilian Richter, Business Sweden Tyskland, pratade om de tyska biljättarn­a, som påverkas av dieselskan­dalen.
VISAR. Maximilian Richter, Business Sweden Tyskland, pratade om de tyska biljättarn­a, som påverkas av dieselskan­dalen.
 ??  ?? FÖRKLARAR. Fredrik Häggström, Business Sweden Storbritan­nien, berättade om hur Brexit kan påverka landets industri.
FÖRKLARAR. Fredrik Häggström, Business Sweden Storbritan­nien, berättade om hur Brexit kan påverka landets industri.
 ??  ?? LYSSNAR. Nicklas Andersson från Inxide, ett företag i Trollhätta­n som har specialise­rat sig på komposit.
LYSSNAR. Nicklas Andersson från Inxide, ett företag i Trollhätta­n som har specialise­rat sig på komposit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden