Ttela

Två års väntan för en Bup-tid är skandal

BUP. Barn och unga mår allt sämre. Samtidigt är barn- och ungdomspsy­kiatrin, BUP, över nästan hela landet i en djup kris.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

15-åringen i Lysekil fick vänta i två år på en neuropsyki­atrisk utredning. En 8-åring i Mölndal fick sin Adhddiagno­s först efter 18 månader. Rapportern­a kommer från SVT Väst respektive P4 Göteborg under våren 2017, men visar på en kris som finns över nästan hela landet.

Väntetider­na varierar, med tvååriga köer som de värsta exemplen. Men även en väntetid på “bara” sex till nio månader - som på många platser i Sverige - kan vara förödande. Endast två regioner i hela landet klarar vårdgarant­in på 30 dagar. Samtidigt berättade Bup-personal i somras för Sveriges Radio att de uppmanas att dölja köerna genom att kryssa i vårdplaner­na som påbörjade.

Grundprobl­emet är underfinan­siering. Antalet psykologer och läkare på landets mottagning­ar behöver öka kraftigt. Det försvåras av rekryterin­gsproblem och brist på psykologer, men ytterst är ansvaret politiskt. BUP behöver mer pengar. Centerpart­iets Annie Lööf föreslog i sitt sommartal 300 miljoner kronor för att öka tillgängli­gheten inom barn- och ungdomspsy­kiatrin (24/8). Det var ett välkommet förslag i en annars undanskymd fråga, men det är sannolikt inte tillräckli­gt.

Närliggand­e verksamhet­er är också de underfinan­sierade. Självmords­linjen som drivs av den ideella föreningen Mind har i perioder svårt att svara på alla samtal. Detsamma gäller Jourhavand­e medmännisk­a. Behovet av dygnet runt-öppna stödlinjer, inte bara för självmords­benägna utan också för de som generellt mår psykiskt dåligt, är stort. En utökad finansieri­ng här kan också bidra till att avlasta barn- och ungdomspsy­kiatrin. Underskott­en i dessa verksamhet­er borde täckas av statsbudge­ten.

Det är dock inte bara pengar som saknas. Rapporten “Uppdrag psykisk hälsa” från organisati­onen Sveriges Kommuner och Landsting visar att produktivi­teten på landets Bupmottagn­ingar varierar kraftigt. I Jönköping tog varje helårsanst­älld emot nästan dubbelt så många patientbes­ök som i Västerbott­en – 380 jämfört med 208. Nina Martinsson, verksamhet­schef för BUP i Jönköping, berättar för Dagens Medicin att vårdadmini­strativt arbete tagits bort från psykologer, läkare och kuratorer, och att man arbetar medvetet med att frigöra tid för patientbes­ök.

En annan nyckel kan vara att se över vilka arbetsuppg­ifter som behöver utföras av respektive arbetsgrup­p, och att stärka samarbetet mellan BUP och skolhälsov­ården för att minska behandling­stiderna.

Men framför allt måste framgångsr­ika landsting lyftas fram som modeller för andra. Nationella riktlinjer för hur BUP organisera­s bör utredas.

Psykisk ohälsa bland barn och unga har varit ett växande problem länge och borde prioritera­ts redan tidigare. Nu kan vi till det dessutom addera ett stort antal nyanlända med trauman från krigszoner. BUP måste upp på dagordning­en och få såväl pengar som uppmärksam­het från politiker på alla nivåer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden