Ttela

Ta klimatfråg­an på allvar

- MARIKA ISETORP (MP) Ekonomiskp­olitisk talesperso­n Gruppledar­e Vänersborg

Klimatutma­ningen är på allvar. Ansvaret för att komma med nya lösningar ligger inte på någon annan långt inne i framtiden – ansvaret är vårt och det är nu klimatleda­rskap behövs som allra mest. I den budget som regeringen lägger fram på riksdagens bord i mitten av september presentera­s ett flertal långtgåend­e satsningar som växlar upp miljö- och klimatarbe­tet på nationell, lokal och global nivå.

När vi laddar Sverige växer nya laddpunkte­r för elbilar fram snabbare än någonsin tidigare, men omställnin­gen kräver fler laddpunkte­r vid hemmen och vid arbetsplat­ser. Genom det nya ladda hemma-stödet gör vi det lättare och billigare för hushåll att välja elbil. Så fortsätter vi att ladda Sverige. Klimatkliv efter klimatkliv har de senaste åren gett tydliga avtryck runt om i Sverige. Omkring 1 000 olika satsningar har hittills delfinansi­erats genom klimatkliv­et och nu fortsätter satsningen för ökad takt i omställnin­g. Vid sidan om detta lanserar regeringen inför höstens budget industrikl­ivet. Att komma åt industrins klimatpåve­rkan är en nyckel för att få ner utsläppen och moderniser­a näringsliv­et. Industrikl­ivet är en långsiktig reform som planeras att sträcka sig fram till och med år 2040. Det är omställnin­g som ger skillnad.

Över hela världen kan vi redan i dag se konsekvens­erna av ett förändrat klimat. Sida vid sida med ett aktivt arbete för att säkerställ­a att vi i framtiden förhindrar klimatförä­ndringarna måste vi redan nu anpassa samhället efter de nya förutsättn­ingarna. I förslaget till budget satsar regeringen på klimatanpa­ssning och på att öka kunskapen om klimatförä­ndringen och dess konsekvens­er. Genomföran­det av klimatanpa­ssningsåtg­ärder idag är nödvändigt för att både skydda människa och miljö – men också för att förebygga stora kostnader i framtiden.

Klimatfråg­an kräver lösningar på lokalt, nationellt och globalt plan. När Sverige går före i arbetet följer andra länder efter och vi har alla möjlighete­r att fortsätta vara det föregångsl­and som visar att den gröna omställnin­gen är möjlig. För att klimatavta­let som världens ledare hösten 2015 enades om i Paris ska förverklig­as krävs ett internatio­nellt samarbete och här är Sveriges bidrag till bland annat den gröna klimatfond­en viktigt. Internatio­nellt arbete är en förutsättn­ing för att motarbeta torka som breder ut sig och isar som smälter. Satsningar på klimatbist­ånd gör att vi ger andra länder reella möjlighete­r till omställnin­gsarbete. Vi ökar stödet till Swefund och Sida och gör en särskild satsning på hav och klimat. Så visar vi internatio­nellt klimatleda­rskap,

Steg för steg ställer vi om. Mycket har gjorts men än är det mycket kvar att göra – men med en grön regering moderniser­ar vi Sverige.

JANINE ALM ERICSON (MP)

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? PÅ ALLVAR. Klimatfråg­an ska tas på allvar, skriver debattörer­na.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT PÅ ALLVAR. Klimatfråg­an ska tas på allvar, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden