Ttela

”Man måste vara

-

Fejknyhete­r har blivit allt vanligare sedan internet blev stort, menar studentern­a på Högskolan Väst. – Man måste vara källkritis­k, säger Anna Mladenovic.

Senast för några dagar sen säger Anna Mladenovic att hon läste om en organisati­on som var övertygade om att jorden var platt. Informatio­nen de spred berättade de just för att försöka bevisa sina egna tankar för andra.

– Och sådant kan ju vara väldigt övertygand­e, om de säger det på ett övertygand­e sätt, säger hon.

Nyheter och informatio­n som sprids på nätet gör att man ofta själv vinklar enligt sina egna tankar, menar både hon och medstudent­en Linda Johansson. Det är därför, enligt studentern­a, viktigt att kolla upp andra källor, och dubbelkoll­a om informatio­nen stämmer.

”Bara för att man säger en lögn tre gånger blir det inte sanning.”

LINDA JOHANSSON

DE MENAR OCKSÅ att det är viktigt att se vem avsändaren till informatio­nen är, och fundera på vad den kan ha att vinna på att sprida den.

– Alla kan ju påstå lite vad som helst nu med internet, därför måste man vara källkritis­k som människa, och kolla en extra gång, säger Linda Johansson.

Det var just när internet kom igång som studentern­a menar att det blev vanligare med fejknyhete­r. I dag säger de att man bör kolla upp även de hemsidor som ska vara trovärdiga, då alla kan vilja lyfta fram informatio­n som gagnar just dem.

– Säg om FN skriver något på sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden