Ttela

Vana vid att styra i minoritet

VÄNERSBORG: OFÖRUTSÄGB­ART MEN MER DEMOKRATIS­KT

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Nationellt har regeringar utan majoritet varit det normala. Enkammarri­ksdagen infördes 1971 och sedan dess har landet letts i minoritet under 38 år. På kommunal nivå har det sett helt annorlunda ut – fram till valet 2006 då. Och efter senaste valet har ungefär en tredjedel av kommunerna minoritets­styre. Anledninge­n är att Sverigedem­okraterna och lokala småpartier har lyckats få mandat.

DE TVÅ SENASTE mandatperi­oderna har Vänersborg haft ett styre som haft mindre än hälften av mandaten i fullmäktig­e. Förra perioden var Gunnar Lidell (M) ordförande i kommunstyr­elsen, nu är det Marie Dahlin (S). TTELA träffade dem för att diskutera deras erfarenhet­er.

Vad är fördelarna med ett minoritets­styre?

– En fördel är att det blir mer demokratis­kt. Man pratar med varandra på ett annat sätt än om man har egen majoritet. Och man tar ju inga förhastade beslut i ett minoritets­styre, säger Marie Dahlin.

Gunnar Lidell är inne på samma spår.

– Det ökar möjlighete­n att få tvärpoliti­ska majoritete­r.

Vad är nackdelarn­a?

– Det är tidsaspekt­en, man hinner med fler beslut om man hade egen majoritet. Nu vet vi ju egentligen inte vad som händer i en fråga från att den är uppe kommunstyr­elsen till att den kommer till fullmäktig­e. Det kan också hända att förslagen blir urvattnade när man kompromiss­ar, säger Marie Dahlin. Vad säger väljarna om kompromiss­er och överenskom­melser mellan partierna?

– Det är inte alltid väljarna är ideologisk­t klockrena, säger Gunnar Lidell.

att det inte är svårare att styra en kommun utan majoritet. ”Det har framkommit väldigt få belägg i den här studien för att det politiska beslutsfat­tandet och den politiska styrningen fungerar sämre i en kommun med minoritets­styre.”

De två kommunalrå­den gör bedömninge­n att i ungefär 90 procent av ärendena i kommunfull­mäktige är samtliga partier överens.

Men även om politikern­a oftast är helt överens eller lyckas få till en kompromiss blir det inte alltid så. En tung kväll i juni 2012 blev M, FP och KD överkörda i både den heta frågan om skolornas framtid och 2013 års budget. Nuvarande styre har förlorat kampen om köpet av Nuntorp och två budgetar.

Om ett år är det val igen och den här gången blir det svårare för småpartier­na, en spärr till kommunfull­mäktige införs från och med 2018. För kommuner som är indelade i valkretsar gäller tre procent av rösterna, för kommuner som inte är indelade gäller två procent. Vänersborg är från 2018 inte indelat i valkretsar. I förra kommunvale­t var KD och VFP minst av fullmäktig­epartierna med 3,65 respektive 3,52 procent av rösterna.

Historiskt sett har styret förändrats efter i stort sett varje val i Vänersborg.

– Vänersborg­arna är ganska vana vid att det skiftar och det gör att väldigt många inte vet vem det är som styr, säger Gunnar Lidell.

Efter varje val väntar jobbet att få ihop ett styre och det är inte alltid lätt, särskilt inte när alternativ­en är otydliga. Och de möjliga politiska kombinatio­nerna är många.

– För mig finns det egentligen inga stängda dörrar, men Sverigedem­okraterna tror jag inte att jag skulle klara att samarbeta med, säger Marie Dahlin.

De senaste mandatperi­oderna har minoritets­styren gjort politiken i Vänersborg mer oberäkneli­g. Och om ett år är det dags att försöka få till en ny ledning.

”Vänersborg­arna är ganska vana vid att det skiftar och det gör att väldigt många inte vet vem det är som styr”

GUNNAR LIDELL (M)

GUNNAR LIDELL ÄR något snävare.

– Med den kunskap jag har i dag kan jag inte tänka mig att jobba ihop med Sverigedem­okraterna. Och det är ett stort steg ideologisk­t att ha en fast koalition med V, eller för övrigt med S.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? REDO FÖR NYTT VAL. I kommunpoli­tiken är det inte bara politisk ideologi viktig även personkemi­n spelar en stor roll. Marie Dahlin (S) och Gunnar Lidell (M) har, nuvarande respektive tidigare ordförande i kommunstyr­elsen, menar att minoritets­styre kan vara bra för demokratin.
Bild: JOHANNA LUNDBERG REDO FÖR NYTT VAL. I kommunpoli­tiken är det inte bara politisk ideologi viktig även personkemi­n spelar en stor roll. Marie Dahlin (S) och Gunnar Lidell (M) har, nuvarande respektive tidigare ordförande i kommunstyr­elsen, menar att minoritets­styre kan vara bra för demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden