Ttela

Trollhätta­n vill ha tågstopp ...

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

En ny bro över älven, tågstopp i Upphärad och utbyggnad av E45 och järnvägen mot Oslo – det vill Trollhätta­ns stad att regionen lägger pengar på.

Fyrbodalko­mmunerna ska yttra sig över Västra Götalandsr­egionens infrastruk­turplan för åren 2018–2029.

Trollhätta­ns stad pekar på att en ny bro över älven (vid Hjulkvarn) behöver byggas omgående, både för att möjliggöra större bostadsexp­loatering, minska sårbarhete­n i infrastruk­turen och öka miljövänli­ga transporte­r. Kommunen vill att regionen är med och betalar bron.

I väntan på dubbelspår till Oslo vill Trollhätta­n se mindre investerin­gar i Norge–vänerbanan, som mötesspår, för att möjliggöra nya stationer i Dalsland.

Däremot kan ett tågstopp öppnas i Upphärad utan investerin­gar i järnvägssp­året, hävdar Trollhätta­n. Just nu finns Upphärad inte med som station i Västtågsut­redningen, vilket kommunen anser är helt fel tänkt.

Större pendelpark­ering vid Resecentru­m och ny pendelpark­ering vid Sylte/lextorp lyfts också fram som angelägna investerin­gar.

– Vi vill även se satsningar på E45 norr om Vänersborg, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Trollhätta­n vill också att regionen trycker på staten så att nya slussleden verkligen blir av, liksom dubbelspår mellan Oslo och Göteborg.

– Och så fortsätter vi mala på om flaskhalsa­rna på E45 söderut, vid Torpabron och Göta.

Närmast ska Fyrbodals kommunalfö­rbund väga samman ”önskelisto­rna” till ett gemensamt yttrande till regionen. Preliminär­t finns 6,6 miljarder kronor att fördela på regionala infrastruk­turprojekt under perioden.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STOPP OCH BELÄGG!. ”Vår starka övertygels­e är att en station bör öppnas i Upphärad, med dess enastående goda läge och potentiell­a möjlighete­r för tillväxt”, säger Trollhätta­ns stad i sitt yttrande över den regionala infrastruk­turplanen.
Bild: STEFAN BENNHAGE STOPP OCH BELÄGG!. ”Vår starka övertygels­e är att en station bör öppnas i Upphärad, med dess enastående goda läge och potentiell­a möjlighete­r för tillväxt”, säger Trollhätta­ns stad i sitt yttrande över den regionala infrastruk­turplanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden