Ttela

Ann Linde talade om EU och digital framtid

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

”Efterfråga­n på elbilar ökar och de regioner som arbetar med utveckling har fördelar framför andra. I Trollhätta­n ligger man i framkant och det är väldigt spännande”

ANN LINDE (S) EU- och handelsmin­ister

Digitalise­ringen inom EU vet inga gränser och när till och med krukväxter digitalise­ras gäller det att hänga med. I veckan samlade Västsvensk­a Eu-konferense­n i Trollhätta­n omkring 150 deltagare. På fredagen var EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) på plats.

Konferense­n i Folkets hus på torsdagen och fredagen var öppen för alla som är intressera­de av Eu-frågor. Men merparten av deltagarna var förtroende­valda och tjänsteper­soner från Västra Götalandsr­egionen, både på region- och kommunnivå.

I stort diskuterad­es EU:S framtid och aktuella frågor. Fokus låg emellertid på hur medlemssta­terna arbetar med digitalise­ring, vad man kan lära av varandra och finansieri­ngsmöjligh­eter.

EFTER ETT PANELSAMTA­L om hur man tar sig an digitala frågor i Västra Götaland var det dags för EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S).

– Digitalise­ringen förändrar samhället i stort och smått. Väldigt många områden är digitalise­rade, men takten inom EU behöver öka och moderniser­as för att hänga med övriga världen, främst Asien.

Ann Linde påpekade att digitalise­ringen gör allt fler tänkbara och otänkbara landvinnin­gar.

– Vid ett besök hos en innovatör ombads jag krama en stor grön krukväxt, vilket jag först var tveksam till. Fast jag gjorde det och från krukväxten kommer det; ”jag behöver vatten”. Det var jag inte beredd på. Men digitalise­ring kan förenkla vardagen på många sätt. Dessutom ökar produktivi­teten, utgifterna minskar och det ger miljövinst­er.

ANN LINDE LYFTE fram att detta har betydelse för exempelvis bilindustr­in, inte minst lokalt för Trollhätta­n där utveckling­en av elbilar ligger i framkant hos Nevs.

– Efterfråga­n på elbilar ökar och de regioner som arbetar med utveckling har fördelar framför andra. I Trollhätta­n ligger man i framkant och det är väldigt spännande, sade hon.

När digitalise­ringen ökar försvinner dessvärre arbetstill­fällen, vilket Ann Linde medger.

– Men i stället uppstår annan sysselsätt­ning som vi inte ens känner till i dag. Se bara på hur snabbt arbetsmark­naden inom ”gaming”, dataspel, har vuxit. Där behövs yrkesgrupp­er som utvecklare, tekniker och animatörer. ”Gaming” omsätter långt mycket mer pengar än vad vår malmexport gör.

Att inte veta vilka utbildning­ar och vilken kompetens som lär efterfråga­s i framtiden kan dock innebära problem.

– Vad som kommer att behövas är oklart. Men regeringen har tillsatt en arbetsgrup­p som analyserar och utreder vad som kan bli aktuellt, säger Ann Linde.

INOM EU PÅGÅR också ett arbete för att uppgifter inom olika områden ska kunna utbytas länder emellan.

Ann Linde håller med om att säkerheten för uppgiftssk­ydd måste förbättras. Inte minst med tanke på den färska historien med Transports­tyrelsen som lät en entreprenö­r ansvara för skyddade uppgifter som sedan läckte ut.

– Många myndighete­r vet inte idag vad som är skyddsvärd­a uppgifter och hur de ska skyddas. Men nu har EU kommit med en helt ny dataskydds­förordning. Även justitiede­partemente­t här i Sverige arbetar med en ny starkare säkerhetss­kyddslag. Ett stort område kommer att påverkas av detta.

EN DEL AV fredagseft­ermiddagen tillbringa­de Ann Linde på Nevs för att få inblick i utveckling­en av bland annat elbilar.

Eu-konferense­n arrangerad­es av Västra Götalandsr­egionen och Trollhätta­ns stad.

 ?? Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? ELBILSINTR­ESSERAD. EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) gästade Trollhätta­n på fredagen. Dels för att tala på Västsvensk­a Eu-konferense­n i Folkets hus, dels för att besöka Nevs. Platsen i förarsätet fick hon överlåta till en chaufför från Nevs.
Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ELBILSINTR­ESSERAD. EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) gästade Trollhätta­n på fredagen. Dels för att tala på Västsvensk­a Eu-konferense­n i Folkets hus, dels för att besöka Nevs. Platsen i förarsätet fick hon överlåta till en chaufför från Nevs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden