Ttela

Klipp på nybygge – inte så länge till

Bostadsläg­et skrämmer bort många av lycksökarn­a

-

Bostadskli­pparnas tid är förbi.

De senaste åren har det gått att tjäna miljoner på att teckna sig för nyproducer­ade lägenheter och sedan sälja dem före inflyttnin­g. Men nu är fenomenet så gott som dött, enligt mäklare.

– Det har minskat kraftigt, i princip försvunnit. De som håller på med den typen av köp har nog insett att det inte är lika givet att det är en bra affär, säger Henrik Rundgren, vice vd på Notar.

Bostadskli­ppare med spekulatio­n som drivkraft har varit med och pressat upp priserna på attraktiva lägenheter de senaste åren. Det handlar alltså om personer som köper en lägenhet på ritningsst­adiet med enda syfte att sälja den dyrare när den står klar för inflyttnin­g.

Tillvägagå­ngssättet har funnits under hela 2000-talet, men varit mest intensivt de senaste åren.

– Den riktiga spekulatio­nen tog fart ordentligt för tre–fyra år sedan när det började byggas mycket i attraktiva lägen i närförorte­r till Stockholm, säger Per Olofson, mäklare på Fastighets­byrån i Nacka.

Men det här är inte exklusivt för Stockholm. På Fastighets­byrån har man sett samma beteende i andra större städer där det också råder bostadsbri­st och där bostadspri­serna procentuel­lt har stigit kraftigt de senaste åren.

Men ungefär sedan årsskiftet har något förändrats, bedömer mäklarna. Byggtakten – den högsta på 40 år – har förändrat villkoren. Köpare har ett stort utbud av nypro- duktion att välja på, och de som köpte på spekulatio­n för något år sedan och nu vill sälja möter en helt annan verklighet.

– En vinst blir det väl, men de har förväntnin­garna på att den ska bli högre. Till slut får vi tillsamman­s inse att de inte infrias. En del säljare har insett läget redan innan de kommer hit och säger ”hjälp mig nu, jag måste få sålt”, säger Per Olofson.

Det finns också andra förklaring­ar. Flera mäklare pekar på att det blivit svårare att låna. Bolagen har också lärt sig att ta mer betalt.

– Nyprodukti­onsbolagen har mer marknadsmä­ssiga priser än tidigare, säger Olofson.

Lägenheter­na säljs oftare i flera steg för att bättre kunna anpassa priserna till utveckling­en på marknaden. Det betyder att pengarna hamnar hos byggbolage­n eller bostadsrät­tsförening­arna i stället för hos någon som köper på spekulatio­n.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, delar bilden att spekulatio­nsköpen har minskat kraftigt. Men inte försvunnit helt. I dag måste man dock hitta objekt som sticker ut, menar han.

Kullman tror att vi kommer att få se en nedgång av nyprodukti­onsförsälj­ningen.

– Målgruppen för den typ av bostäder man bygger just nu – lägenheter som är prefabrice­rade, ser ungefär likadana ut och ligger i Stockholms förorter – är mättad. Byggarna måste tänka nytt.

Men Henrik Rundgren på Notar tycker att intresset är fortsatt stort för nyprodukti­on.

– Det som har hänt är att det för stunden finns ett väldigt stort utbud och då får byggarna ha lite mer tålamod.

Jenny Petersson/tt

 ?? KÄLLA: SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK, BOVERKET FOTO: TT/ARKIV ?? Mörkare tider för spekulante­r. Ett stort utbud har satt stopp för bostadskli­pparna.
KÄLLA: SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK, BOVERKET FOTO: TT/ARKIV Mörkare tider för spekulante­r. Ett stort utbud har satt stopp för bostadskli­pparna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden