Ttela

Manlig dominans förbryllar

Nationalpa­rkens krokodiler nästan bara hannar: Kroppsbygg­arhormon misstänks

-

Förbluffan­de många av krokodiler­na i nationalpa­rken Palo Verde i Costa Rica är hannar. Forskarna tror att ett manligt könshormon är orsaken. Närbelägna fiskodling­ar och kroppsbygg­are finns bland de misstänkta.

Att avgöra könet på en krokodil är inte helt lätt. Först måste den fångas och ”neutralise­ras”. Sedan stoppar man in ett finger i djurets kloak och känner efter.

– Om det finns en struktur, så är det en pojke. Om inte, är det en flicka, säger Chris Murray vid Auburn University i Alabama, USA, till Science News.

Under tre säsonger har han fångat och könsbestäm­t närmare 500 krokodiler i nationalpa­rken Palo Verde i Costa Rica i Mellanamer­ika.

Orsaken var en tidigare studie som antydde att ovanligt många av nationalpa­rkens krokodiler var hannar, kanske så många som tre av fyra individer.

Det visade sig att snedfördel­ningen var ännu värre. Av de 474 krokodiler som Chris Murray och hans kollegor könsbestäm­de var nästan fyra av fem hannar.

Enligt forskarna blir resultatet än mer märkligt med tanke på att det egentligen borde finans fler honor än hannar.

Till skillnad från de flesta andra djur saknar krokodiler och alligatore­r könskromos­omer. I stället är det temperatur­en i äggnästet som avgör om embryot utvecklas till en hanne eller en hona.

De senaste 20 åren har temperatur­en i nationalpa­rken Palo Verde ökat, något som borde ha resulterat i fler honor. För att ta reda på exakt hur många fler placerade Chris Murray termometra­r inuti plastägg som han sedan begravde i 25 olika äggnästen.

Beräkninga­rna visar att det – beroende på temperatur­ökningen – borde födas runt dubbelt så många honor som hannar, fast det i själva ver- ket är precis tvärtom och mer därtill. Bland de krokodiler som kläcks i parken är runt 80 procent hannar.

En förklaring till snedfördel­ningen kan vara en steroid, 17alfa-metyltesto­steron, som forskarna hittat i krokodiler­nas vävnader.

Metyltesto­steron är en syntetisk androgen, ett manligt könshormon, som ibland ges till äldre kvinnor med bröstcance­r eller som tas av kroppsbygg­are för att bygga upp muskelmass­a.

Men hormonet används också av dem som odlar tilapia, en fisk som ursprungli­gen kommer från Afrika, men som numera odlas över hela världen. För att öka lönsamhete­n blandar fiskfarmar­na hormonet med fiskmaten, vilket förvandlar honorna till mer snabbväxan­de hannar.

För att ta reda på mer om hormonet doppade forskarna alligatorä­gg i en lösning med tre olika koncentrat­ioner av metyltesto­steron och inkuberade sedan äggen i en temperatur som enbart borde ha resulterat i honor. Trots det utvecklade­s 60 procent av embryona till hannar.

– Metyltesto­steron har en maskulinis­erande effekt, konstatera­r Chris Murray till Science News.

I mer än 20 år har forskarna känt till hormonstör­ande ämnen i naturen. Merparten av dessa har dock varit östrogenli­knande substanser, det vill säga ämnen som påminner om det kvinnliga könshormon­et östrogen.

Om boven i dramat i Palo Verde verkligen är de fiskodling­ar som finns i parkens närhet vet inte forskarna ännu. Andra menar att kroppsbygg­are är en mer trolig förklaring, eftersom de använder sig av mycket större mängder än vad fiskodlarn­a gör och att hormonet kommer ut via urinen.

Förutom att hormonet ruckar på könsfördel­ningen bland krokodiler­na, oroar sig forskarna för att det också kan påverka reprodukti­onen.

Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden