Ttela

Rapport: Fruktansvä­rda illdåd mot civila

-

Efter skakande vittnesmål om mord och systematis­ka våldtäkter kräver Amnesty Internatio­nal att FN förstärks i Centralafr­ikanska republiken.

Civilbefol­kningen måste skyddas, slår människorä­ttsorganis­ationen fast i en ny rapport.

”Vi kommer att göra saker mot er kristna, som inte kommer att glömmas under flera generation­er”, berättar Annie att männen hotfullt sade innan en av dem våldtog henne.

En annan man våldtog hennes make. Sedan sköt de honom i huvudet.

36-åriga Annie är en av de 30 personer som Amnesty Internatio­nal under augusti har intervjuat i Centralafr­ikanska republiken för få en bild av civilbefol­kningens situation efter den våldsvåg som härjar i landet.

De intervjuad­e, varav 25 var kvinnor, hade flytt efter attacker i prefekture­n Bassekotte i maj. Flera av vittnesmål­en ges av människor som var på plats under en massaker den 8 maj i staden Alindao, då minst 130 människor bedöms ha dödats.

Bakom illdåden står enligt Amnestyrap­porten en milisgrupp kallad UPC, som i sin tur är en utlöpare från den i huvudsak muslimska Selekagrup­pen.

En annan kvinna, en 28-årig änka, berättar gråtande om hur hon förlorade sin man, sin far och sin femårige son. Maken dödades i Alindao den 8 maj. Dagen efter hittades den övriga familjen av milismän i UPC. Först dödade de kvinnans far, sedan utsattes hon själv och hennes 62-åriga mor för en gängvåldtä­kt. Männen dödade sedan den femåriga pojken genom att slå hans huvud mot golvet.

”Civila är inte personer som olyckligtv­is blivit offer i denna konflikt. De är mål. Om FN:S mandat i Centralafr­ikanska republiken ska betyda någonting måste civila skyddas bättre”, säger Joanne Mariner, en av dem som genomförde intervjuer­na, i en kommentar.

Av rapporten framgår också att många centralafr­ikaner tvivlar starkt på att Fn-styrkan Minusca har viljan och kapacitete­n att upprätthål­la ett grundskydd för civila.

Ingrid Dahlbäck/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden