Ttela

Lådan som får dig att klara krisen

-

Du vet att du borde ha en, men sannolikt har du inte fixat den än – lådan för oväntade kriser. Här är listan på vad du behöver och vad det kostar.

GUIDE:

Efter att ha varit en ickefråga i många år har svenskarna­s hemberedsk­ap, som myndighete­rna vill kalla den del av krisbereds­kapen som gäller hemmet, åter kommit i fokus. Det märker Anna Teljfors Lundwall, som är kommunikat­ör på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

– När jag började jobba med krisbereds­kap för tio år sedan brydde sig ingen om mitt jobb när jag gick på fest, men nu får jag tusen frågor, säger hon.

Det spända världsläge­t är förstås en faktor som kan oroa, men det finns många saker som kan ställa till det för oss i Sverige. Det kan vara strömavbro­tt, stormar, transporto­lyckor, skogsbränd­er, it-attacker och vattenläck­or. Inom någon timme efter ett strömavbro­tt kan det vara omöjligt att ringa med mobilen, surfa, handla mat och ta ut kontanter.

en av fyra vidtagit beredskaps­åtgärder i sina hem, enligt MSB:S undersökni­ngar. Stadsbor är ofta sämst förberedda. Anna har stött på personer som tror att lösningen på krisen är att ”gå ut och köpa sushi”.

– Om de som i dagsläget inte har förberett sig något alls skaffar sig några dygns beredskap är det ett

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden