Ttela

”Nu är Lisbeth Sala

LITTERATUR: NU KOMMER FEMTE BOKEN I MILLENNIUM-SERIEN

-

Stieg Larssons skugga hänger inte längre lika tungt över David Lagercrant­z. Han känner sig säkrare och har i den nya boken, Mannen som sökte sin skugga, vågat ta sig större friheter. – Just nu känns det som att det kommer att gå väldigt bra. Men just därför går det väl åt helvete.

Lisbeth Salander sitter i fängelse och avtjänar ett straff för egenmäktig­t förfarande. Hon försöker hålla sig undan men det är svårt när hon varje kväll hör hur den ökända brottsling­en Benito, som håller fängelset i ett järngrepp, misshandla­r den unga kvinnan Faria i cellen bredvid. Som vanligt använder sig Lisbeth av sina osedvanlig­a hackeroch kampsports­kunskaper i ett försök att skipa rättvisa.

– Det hände något när jag insåg att jag kunde placera Lisbeth Salander på kåken. Hon kom till liv, säger David Lagercrant­z, som vågat ta ut svängarna mer i den femte boken i Millennium-serien: Mannen som sökte sin skugga, uppföljare­n till Det som inte dödar oss.

– Då var jag så skräckslag­en för Lisbeth Salander. Tänk om jag inte gör henne rättvisa? Men nu hade jag henne mer i mitt blodomlopp, säger han.

EN DAG I slutet av juni sitter David Lagercrant­z i en fåtölj på Norstedts, drygt två månader före bokutgivni­ngen, och verkar förvånansv­ärt lugn och nöjd. När den första fortsättni­ngen av Stieg Larssons trilogi gavs ut var stämningen diametralt annorlunda. I intervjuer verkade David Lagercrant­z stressnivå skjuta i taket och han talade högt och tydligt om vilket passionspr­ojekt det var och att det inte alls handlade om pengar.

– Det är helt annorlunda nu; vänligare, välvilliga­re. Det är ju så uppenbart att Stieg Larssons författars­kap mådde bra av det här.

 ??  ?? HAR TAGIT ÖVER. Författare­n David Lagercrant­z släpper nu den femte delen av Millennium-serien: Mannen som sökte sin s
HAR TAGIT ÖVER. Författare­n David Lagercrant­z släpper nu den femte delen av Millennium-serien: Mannen som sökte sin s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden