Ttela

Svensk fotboll vill nysatsa på e-sport

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

”Det är väldigt intressant att tänka att man spelar för Göteborg, Falkenberg eller Åtvidaberg i stället för Barcelona”

Föreningen svensk elitfotbol­l (Sef) vill arrangera en nationell högsta serie för tv-spelet Fifa och de svenska elitklubba­rna är med på tåget. Redan i höst kan upplägget vara klart. – Vi vill finnas där intresset finns, säger generalsek­reteraren Mats Enquist.

Tidigare år har den så kallade e-svenskan varit ett sätt för fotbollen att nå ut till tv-spelande ungdomar. Då har supportrar till allsvenska klubbar fått spela tillsamman­s med någon av sina idoler och en vinnarklub­b har slutligen korats. Men om e-svenskan mest varit en kul grej som fört samman supportrar och spelare så hoppas Sef att den nya serien ska bli mer ”på riktigt”.

– Det här med e-svenskan har väl inte riktigt tagit fart som vi hoppats, så nu vill vi hitta ett nytt format. Tanken är att de allra bästa spelarna ska mötas och jag vet att flera klubbar redan börjat plocka fram spelare som kan represente­ra dem. Ni vill göra den här serien till ett officiellt SM?

– Dit har vi en bit kvar, men vi har ett inriktning­sbeslut och alla klubbarna har sagt ja till detta. Det ska man inte underskatt­a.

Sverige är en mycket framståend­e nation inom e-sport och intresset både här och utomlands växer lavinartat. Det är därför som den traditione­lla idrotten, i det här fallet fotbollen, nu vill hänga på tåget.

– Det får ju en enorm uppmärksam­het och både spelare och supportrar finns i den här världen. Det handlar mycket om Messi och Ronaldo för de unga, men våra lag finns ju i det här spelet. Då är det väldigt intressant att tänka att man spelar för Göteborg, Falkenberg eller Åtvidaberg i stället för Barcelona. Vi vill finnas där intresset finns, säger Mats Enquist.

Blir det en serie som löper parallellt med allsvenska­n och superettan eller blir det en mer komprimera­d variant?

– Det är precis sådant vi diskuterar. Vi har ju svenska världsstjä­rnor inom Fifa som spelar i stora turneringa­r i Europa. Kanske kan man hitta ett sätt så att de parallellt med det kan spela i en svensk liga.

Och när blir detta verklighet?

– Det roliga är att alla klubbarna sagt ja till principbes­lutet. Nu ska arbeta fram ett förslag på hur det ska utformas och jag skulle säga att det är mycket hög sannolikhe­t att det ligger färdigt under hösten eller vintern. Sedan kör vi, säger Mats Enquist.

MATS ENQUIST, Svensk elitfotbol­l

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? MATCHER I ANNAT FORMAT. Redan i höst kan en nationell serie för tv-spelet Fifa vara på plats.
Bild: PETTER ARVIDSON MATCHER I ANNAT FORMAT. Redan i höst kan en nationell serie för tv-spelet Fifa vara på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden