Ttela

Guardiola bygger City för framtiden

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Efter en titellös första säsong i Manchester City drog Pep Guardiola på sig spenderarb­yxorna under sommaren för att föryngra och förbättra Citys trupp. –Det var nödvändigt. Vi hade ett av de äldsta lagen i Europa, inte bara i Premier League. Vi var tvungna att förändra, säger Guardiola. I dag ställs Manchester City inför säsongens hittills tuffaste utmaning när Liverpool gästar Etihad Stadium.

Förväntnin­garna var skyhöga när Pep Guardiola förra sommaren för första gången gjorde entré i Premier Leaguefotb­ollen och inlednings­vis levererade den forne Barcelona- och Bayern München-tränaren precis vad supportrar­na hoppades på. Manchester City såg ostoppbart ut med en friflödand­e offensiv och taktisk flexibilit­et där Guardiola frekvent skiftade mellan trebacksli­nje och Bayern München-experiment­et med inverterad­e ytterbacka­r.

City vann de tio första matcherna under Guardiolas ledning och såg ut att kunna jogga hem Premier Leaguetite­ln.

MEN VERKLIGENH­ETEN KOM till slut ikapp de ljusblå och problemen började hopa sig. Fjolårssäs­ongen förblev titellös och City slutade trea i ligan, hela 15 poäng bakom mästarna Chelsea.

– Vi åstadkom bra saker i fjol med de spelare vi hade till förfogande, men vi lyckades inte uppnå våra mål. Vi hade ett av de äldsta lagen i Premier League så vi beslutade oss för att bringa in ny energi i form av nya spelare och värvade dem för fyra, fem, sex år framöver, säger Guardiola.

Manchester City är ett oerhört ambitiöst fotbollsla­g och titellösa säsonger håller inte måttet. Med Guardiola som manager, och en Barcelona-inspirerad sportslig ledning med Ferran Soriano och Txiki Begiristai­n, förväntade­s Manchester City ta steg för att efterhärma de katalanska giganterna.

GUARDIOLA NÄMNDE CITYS arbete med ungdomslag­en som en av de stora anledninga­rna till att han valde klubben. Men trots att City kan ståta med en av Englands absolut främsta ungdomsaka­demier, med träningsfa­ciliteter av yppersta toppklass och lag som tagit sig till final i de tre senaste upplagorna av FA Youth Cup, har de egna produktern­a haft svårt att slå sig in i Guardiolas lag.

När Guardiola i somras var tvungen att föryngra och förbättra Citys trupp för att kunna utmana på alla fronter valde klubben att öppna plånboken i stället för att satsa ungt. Ett dussintal spelare lämnade i Guardiolas sommarutre­nsning och City betalade över två miljarder kronor för att hämta in Ederson, Kyle Walker, Benjamin Mendy, Bernardo Silva och Danilo.

– Det var nödvändigt att spendera eftersom vi hade ett av de äldsta lagen i Europa, inte bara i Premier League, och vi var tvungna att förändra, säger Guardiola.

– MEN LÖSNINGEN är inte att byta spelare varje år. Den här gruppen kommer stanna länge. Pressen är densamma som förra säsongen. Då var vi också favoriter, men slutade 15 poäng efter.

Med en storvuxen och atletisk målvakt i Ederson, tre nya, dynamiska ytterbacka­r samt ytterligar­e en teknisk trollgubbe i Bernardo Silva har Guardiola spetsat till truppen rejält och fått in passande spelartype­r i den 3-5-2-uppställni­ng han föredragit så här långt.

Säsongssta­rten har varit stadig, om än inte särskilt spektakulä­r med knappa segrar mot kustlagen Brighton och Bournemout­h, samt ett kryss hemma mot Everton efter att Walker fått syna det röda kortet.

I eftermidda­g väntar ett betydligt tuffare test i form av Jürgen Klopps Liverpool.

”Vi beslutade oss för att bringa in ny energi i form av nya spelare och värvade dem för fyra, fem, sex år framöver” PEP GUARDIOLA

LIVERPOOL PRESTERADE BRA mot City i fjol, där man vann hemma och kryssade på Etihad, och lär komma till Eastlands fyllt av självförtr­oende efter 4–0-manglingen av Arsenal i förra omgången. Liverpool har dessutom fått behålla Philippe Coutinho, som jagades in i det sista av Barcelona, och kunde addera Alex Oxlade-chamberlai­n under Deadline Day.

Liverpools kvicka, högintensi­va offensiv kommer ställa Manchester City inför säsongens hittills tuffaste utmaning och ge de första indikation­erna på om Pep Guardiolas spenderand­e under sommaren tagit City närmare att på allvar utmana om de stora titlarna.

 ?? Bild: CARL RECINE ?? FÖRYNGRAD TRUPP. Pep Guardiola har satsat rejält med pengar för att få in yngre spelare i truppen, bland dem Bernardo Silva. Nu är det upp till bevis för katalanen.
Bild: CARL RECINE FÖRYNGRAD TRUPP. Pep Guardiola har satsat rejält med pengar för att få in yngre spelare i truppen, bland dem Bernardo Silva. Nu är det upp till bevis för katalanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden