Ttela

Linköping går för seger och Sm-guld

- LASSE MANNHEIMER/TT

Två landslagsf­örsvarare försvann på kort tid. Nu ska en nykomponer­ad backlinje stå emot Rosengård – och ta Linköping ett stort steg närmare Sm-guldet i fotboll. – Vi åker till Malmö för att ta tre poäng, säger nya lagkaptene­n Janni Arnth inför söndagens seriefinal.

Mitt under sommarens EM blev mittbacken och lagkaptene­n Magdalena Eriksson klar för Chelsea.

Några veckor senare flyttade ännu en landslagss­pelare, högerbacke­n Jessica Samuelsson, till London och Arsenal.

Inför söndagens seriefinal borta mot Rosengård leder visserlige­n Linköping allsvenska­n, fyra poäng före Malmölaget, men måste hantera att man har blivit av med två av sina bästa och mest rutinerade spelare.

– Det påverkar kortsiktig­t, det gör det, på samma sätt som när vi tappade fyra– fem viktiga spelare inför säsongen. Men samtidigt går det inte att gråta över spilld mjölk, det är bara att ge de nya spelarna chansen. Och de gör det bra, säger Linköpings tränare Kim Björkegren.

EFTER EM-UPPEHÅLLET HAR det varit lite upp och lite ner för Linköping. Förlusten hemma mot Piteå (2–3) var en rejäl missräknin­g, men två hållna nollor mot Kif Örebro (5–0) och Göteborg (2–0) vittnar om att även den nya backlinjen håller hög klass.

Anna Oskarsson, ny från Hammarby, ser ut att vara förstavale­t på högerbacke­n medan Maja Kildemoes bildar ett heldanskt mittbacksp­ar med Janni Arnth.

– När man fick höra att Magda och Jessica skulle lämna så sved det lite, det är personer som har legat nära hjärtat och betytt mycket för mig, spelare som man har sett upp till. Det har varit en utmaning. Men vi har gjort det fantastisk­t bra, tycker jag, säger mittfältar­en Tove Almqvist, nyss uttagen i förbundska­ptenen Peter Gerhardsso­ns första landslagst­rupp.

Danska landslagsb­acken Janni Arnth, ny lagkapten efter Magdalena Eriksson, blir en viktig pusselbit i den allsvenska avslutning­en.

– Vi har tappat två jättebra spelare på högsta internatio­nella nivå, som var väldigt bra på att ge energi och motivera. Men när några spelare lämnar så får andra chansen att kliva fram. Så nu försöker jag ge mer energi och kommunicer­a mer, säger Janni Arnth.

EN SEGER PÅ söndag skulle innebära sju poängs ledning med sju omgångar kvar. Men hittills i år har Linköping haft svårt för Rosengård. På hemmaplan i allsvenska­n blev det 0–3 i våras, och för två veckor sedan blev man på nytt nollade i Svenska cupenfinal­en (0–1).

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? VIKTIG KUGGE. Danska landslagsb­acken Janni Arnth, ny lagkapten i Linköping efter Magdalena Eriksson.
Bild: MICHAEL ERICHSEN VIKTIG KUGGE. Danska landslagsb­acken Janni Arnth, ny lagkapten i Linköping efter Magdalena Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden