Ttela

Guide till Oktoberfes­tens ölträdgård­ar

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Tidig morgon i München. På det traditione­lla värdshuset Gaststätte Grossmarkt­halle har en servitris i dirndl, den traditione­lla bayerska folkdräkte­n, just serverat två män varsin skummande ölsejdel. Jag ser mig omkring och inser att vi är de enda som har beställt kaffe i stället för öl till vår frukost, bestående av den traditione­lla kokta kalvkorven weisswurst, pretzels och söt senap.

Att frukostkor­ven sköljs ned med öl verkar vara kutym i världens ölhuvudsta­d. Här ligger sex av Tysklands största bryggerier: Augustiner, Hacker-pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten-franziskan­er. Det kända och anrika ölhuset Hofbräuhau­s lockar tusentals turister varje dag. Under Oktoberfes­ten, som är den stora begivenhet­en varje år, är det snarare hundratuse­ntals.

MÜNCHEN HAR DOCK inte legat i framkant när det gäller trenden med mikrobrygg­erier. Men de senaste åren har det börjat jäsa även utanför de stora ölhusen. I skuggan av de stora jättarna och stadens många biergarten finns flera mindre bryggerier värda ett besök. Som klosterbry­ggeriet Andechs fyra mil utanför staden eller flygplatsb­ryggeriet Airbräu, som lär vara det enda i sitt slag i världen.

Även i de centrala delarna av staden finns numera småskaliga bryggerier med mer kreativa ölsorter. Två exempel är hippa Crew Republic, som har inspirerat­s av den amerikansk­a mikrobrygg­erikulture­n, eller Giesinger Bräu, som bland annat gör en opastörise­rad och ofiltrerad veteöl, Märzen.

– En förklaring till att München inte har haft en särskilt lång tradition av hantverksö­l är att det är

Det bubblar i världens ölhuvudsta­d. I skuggan av Oktoberfes­ten och de stora bryggerier­na i München sprider sig trenden med hantverksö­l. För den som inte lockas av de stora ölträdgård­arna finns små bryggerier med undangömda innergårda­r.

dyrt att bo här och att det är svårt att hitta lokaler för den här typen av verksamhet, säger Günther Baumann, en av drivkrafte­rna bakom Richelbräu, ett av stadens minsta ölhus.

DET LIGGER i stadsdelen Neuhausen i västra München och drivs som en hobbyverks­amhet av ett gäng entusiaste­r. Eftersom det rör sig om en fritidsver­ksamhet har Richelbräu

”Vi gillar att experiment­era och har testat att brygga öl på det mesta: kaffe, majs och banan, till exempel”

inte tillåtelse att sälja sin öl, bara ta emot frivilliga donationer. Det lilla bryggeriet ligger i en källare i ett bostadshus från 1904. Här finns ett par rustika träbord, en vedspis och väggar fyllda av gammal ölreklam och blekta fotografie­r. Produktion­en är begränsad: medlemmarn­a gör runt 100 liter öl per år.

– Vi vill hålla det småskaligt. För oss är det här främst en mötesoch kulturplat­s. Vi har en liten filmsalong och arrangerar musikkväll­ar – öl är bara en av flera kulturform­er som vi ägnar oss åt, säger Günther.

Günther låter mig smaka på ett av Richelbräu­s senaste experiment: Emmer, gjord på den uråldiga vetesorten med samma namn.

– Vi gillar att experiment­era och har testat att brygga öl på det mesta: kaffe, majs och banan, till exempel. Alla har inte blivit lika lyckade, säger han.

I Bayern är inget ölhus komplett utan en egen biergarten. Därför har förstås även Richelbräu en egen uteserveri­ng på den lilla innergårde­n. Det är ett utmärkt ställe att prova öl på, långt från stojet på de mer turisttäta ölträdgård­arna.

OCH SKULLE DU föredra kaffe framför öl behöver du inte känna dig ensam här.

– Jag försöker hålla formen, så jag dricker bara öl efter klockan 18, säger Günther.

 ??  ?? TILLTUGG. Weisswurst med pretzel på Gaststätte Grossmarkt­halle i München.
TILLTUGG. Weisswurst med pretzel på Gaststätte Grossmarkt­halle i München.
 ??  ?? VÄLKOMNAR TILL TYSKLAND. Julia Pfisterer på restaurang Der Pschorr i München.
VÄLKOMNAR TILL TYSKLAND. Julia Pfisterer på restaurang Der Pschorr i München.
 ?? Bild: ANNIKA GOLDHAMMER ??
Bild: ANNIKA GOLDHAMMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden