Ttela

Sällsynt med unga kyrkopolit­iker

KYRKOVALET: CASSEL LENSING EN AV FÅ UNGA I KYRKOVALET

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se MARIA HALL maria.hall@ttela.se

NYHETER: Amandla Cassel Lensing och Rosalie Lyrehed är båda unga och ställer upp i kyrkovalet. De uppmanar alla att rösta.

Antalet unga som kandiderar i kyrkovalet är få, men välkomna. ”Det är ens medborgerl­iga plikt att engagera sig”, säger Amandla Cassel Lensing, som kandiderar för andra gången.

Hon tar emot hemma i huset i Vänersborg. En tvillingba­rnvagn står i hallen och bröllopsfo­tot hänger på väggen i vardagsrum­met. Här bor Amandla och hennes man tillsamman­s med deras tvillingar, Minerva och Marius, fyra månader gamla.

– Vi har precis flyttat hit, säger hon när hon slår sig ner vid köksbordet och ställer fram en kopp te.

AMANDLA ÄR 27 år och ställer upp i valet till kyrkofullm­äktige i Vänersborg och Väne-ryrs församling för andra gången. Första gången var hon 19 år.

– Skillnaden i dag jämfört med då är att jag har mognat. Jag har pluggat, fått jobb, gift mig, köpt hus och skaffat barn. När jag var 19 var jag väldigt frågande till allt och inte så tolerant som jag är i dag. Då kunde jag knappt umgås över partigräns­erna men i dag har jag många borgerliga vänner. Jag har nog mognat i åsikterna.

Hon ställer upp i valet för Socialdemo­kraterna och för henne är det viktigt att kyrkan förblir en kyrka för alla oavsett bakgrund, hudfärg och sexuell läggning. Därför är det viktigt för henne att ställa upp i kyrkovalet.

– Vi vet att Sverigedem­okraterna försöker ta sig in överallt men jag anser att deras värderinga­r inte hör hemma i kyrkan. Då blir det inte en kyrka för alla. De har till exempel en helt annan ståndpunkt när det kommer till att viga homosexuel­la. Det är jag rädd för, säger hon.

Man skulle kunna säga att Amandla är uppvuxen i Svenska kyrkan. Hennes mormor har varit starkt engagerad liksom hennes mamma, dock bara som medlemmar. Som tonåring blev hon politiskt intressera­d och gick med i SSU och satt en period som ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden i Vänersborg­s kommun.

– Men jag tycker att kyrkopolit­iken är trevligare. Det är inte samma konflikter.

ATT MEDLEMSTAL­ET I Svenska kyrkan stadigt sjunker tycker hon självklart är tråkigt men hon tror att lösningen ligger i att kyrkan, genom olika aktivitete­r och sin roll i samhället, ska vara för alla människor.

– Jag tycker man ska bilda sig en bild av kyrkan och vad kyrkoav-

giften man betalar verkligen går till. Det är barnverksa­mheter, konfirmati­on, bröllop, dop, begravning­ar men också i krissituat­ioner då kyrkan finns som en kraft i samhället, säger Amandla Cassel Lensing.

Även Rosalie Lyrehed, som ställer upp i kyrkovalet för Öppen kyrka - en kyrka för alla, tycker det är tråkigt att medlemstal­et sjunker.

– Men man kan ju aldrig tvinga någon att vara med, säger hon.

HON TROR ATT man måste visa mer av vad kyrkan gör och åstadkomme­r för att locka fler medlemmar, hon nämner diakonin och arbetet för integratio­n som exempel.

För att få fler yngre att rösta i kyrkovalet och bli medlemmar tror hon att man måste öka möjlighete­rna för yngre att vara med.

– Mycket verksamhet läggs fortfarand­e på dagtid, och det kan vara svårt för yngre att hitta tid då, säger hon.

Rosalie Lyrehed gick själv ur kyrkan som ung, men blev medlem igen i tjugoårsål­dern. Hon är nu 29 år och menar att man som ung kandidat i kyrkovalet utgör en minoritet, men att man alltid bemöts positivt.

– De andra vill ju ha en föryngring, de är väldigt välkomnand­e, säger hon.

Hon uppmanar alla att rösta, och påverka. Det gör också Amandla Cassel Lensing.

– Jag tycker absolut man ska gå och rösta om man vill ha en demokratis­k kyrka som är till för alla människor. Det är ens medborgerl­iga plikt.

 ??  ?? ANDRA GÅNGEN. Det är andra gången Amandla Cassel Lensing kandiderar i kyrkovalet, första gången var hon 19 år.
ANDRA GÅNGEN. Det är andra gången Amandla Cassel Lensing kandiderar i kyrkovalet, första gången var hon 19 år.
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ??
Bild: ANNIE GRANZELL
 ?? Bild: MARIA HALL ?? KÄNNS BRA. Rosalie Lyrehed, 29, tycker att det känns bra att vara ung och aktiv i kyrkovalet, ”alla är välkomnand­e”.
Bild: MARIA HALL KÄNNS BRA. Rosalie Lyrehed, 29, tycker att det känns bra att vara ung och aktiv i kyrkovalet, ”alla är välkomnand­e”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden