Ttela

Bussen till skolan ställdes in

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: Förra fredagen kom inte bussen alls. Två skoldagar senare var en buss så pass försenad att anslutning­ar missades och elever kom inte hem.

När Jonas Nolstrands son skulle ta bussen till skolan i Sjuntorp i fredags dök den aldrig upp. Eftersom det inte gick fler turer den dagen blev det ingen skola för pojken den dagen. I tisdags var det bussen hem som dröjde så länge att den kom för sent till anslutning­sbussarna och flera barn blev stående i Upphärad.

– Jag vågar inte lita på att det ska fungera när det är på det här viset. Man blir väldigt irriterad av situatione­n, säger Jonas Nolstrand.

Jonas och hans familj bor mellan Slätterna och Upphärad och möjlighete­rna att ta sig fram kollektivt är begränsade. Men kommunen anlitar den vanliga linjetrafi­ken som drivs av Västtrafik vid vissa avgångar för skolelever­na. Mellan årskurs 1 och 6 får barnen åka skolskjuts, men från och med årskurs sju, när Upphäradse­leverna börjar i Sjuntorpsk­olan, är det linje 630 mellan Upphärad och Sjuntorp som gäller.

En månad in på terminen har det börjat hacka ordentligt och elever har blivit strandade och inte kunnat ta sig till eller från skolan. Alternativ­t har de blivit hämtade med bil.

JONAS HÖRDE AV sig till Västtrafik i fredags och gick in på hemsidan, men fick först inte någon

förklaring till att morgonbuss­en ställdes in. 45 minuter senare fick han beskedet att bussen ställts in på grund av personalbr­ist och att han kunde söka försenings­ersättning. Han gick uppretad vidare med ärendet till Trollhätta­ns stad.

– Jag fick till slut svaret från kommunen via mejl att man skulle se till att det inte återupprep­ades, men det hände ju igen i går (läs tisdag). Man blir ju förtvivlad och får svårt att planera sin vardag.

Varför bussen ändå var 35 minuter sen i tisdags, så barnen missade sina anslutning­stransport­er i Upphärad som naturligtv­is inte kunde vänta, har han ännu inte fått någon förklaring till.

– Kommunen har en skyldighet att se till att barnen kan ta sig från och till skolan. Här krävs en åtgärdspla­n. Det är väl inte meningen att vi ska behöva gå ihop i föräldragr­upper och köra barnen, menar en besviken Jonas Nolstrand.

VÄSTTRAFIK­S PRESSCHEF Mette Ramqvist beklagar att det blev sådana konsekvens­er för resenärern­a och förklarar händelsern­a så här:

– Det är två av varandra oberoende händelser som råkar ske i närtid. I fredags handlade det om en miss i planeringe­n mellan trafikledn­ing och förare och det som hände i tisdags var att bussen fick motorhaver­i och blev försenad.

 ??  ??
 ?? Bild: STINA OLSSON ?? STÄLLDES IN. En buss i linjetrafi­k som skulle köra skolbarn till Sjuntorp från Upphärad ställdes in i fredags och barnen kom aldrig i väg till skolan. Och i tisdags var det dags igen, när bussen som skulle köra hem barnen var så försenad så...
Bild: STINA OLSSON STÄLLDES IN. En buss i linjetrafi­k som skulle köra skolbarn till Sjuntorp från Upphärad ställdes in i fredags och barnen kom aldrig i väg till skolan. Och i tisdags var det dags igen, när bussen som skulle köra hem barnen var så försenad så...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden