Ttela

Vikariebri­st på högstadiet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Flera sjuka lärare i kombinatio­n med vikariebri­st har gjort skolstarte­n besvärlig på högstadiet i Lilla Edet.

Skolstarte­n i Lilla Edets högstadium har varit bekymmersa­m. Flera lärare har varit sjuka samtidigt som det råder vikariebri­st.

Tiden efter skolstarte­n har personalen på Fuxernasko­lan fått pussla ordentligt för att ordna undervisni­ng åt klasser som drabbats av vikariebri­sten.

Situatione­n beror på en kombinatio­n av att flera lärare blir sjuka samtidigt, eller är hemma för vård av barn, och att det parallellt råder vikariebri­st.

– I fredags (15 september) hade vi sex sjuka lärare och fick in två vikarier. Backar vi en fredag till hade vi nio sjuka lärare och fick in två vikarier, säger Leif Gardtman, tillförord­nad chef på bildningsf­örvaltning­en.

GARDTMAN MENAR ATT vikariebri­sten är ett vidare problem som drabbar långt fler kommuner än Lilla Edet.

– Det här är ett jättebekym­mer, även inom förskolan.

En del föräldrar hör också av sig till skolan och är oroliga för att deras barn ska hamna efter i undervisni­ngen.

– En del tror att vi inte gör något alls. Men det stämmer inte, vi gör allt vi kan för att få in vikarier och för att ge eleverna undervisni­ng, och vi har rutiner som vi följer när personal blir sjuka, säger Gardtman.

Till exempel kan man låta en ur arbetslage­t gå in och ta en extra lektion eller vara med i ett klassrum som är öppet för eget arbete. Personal kan också gå mellan klassrum eller grupper kan slås ihop.

När det inte går att lösa får eleverna ägna sig åt eget arbete i klassrumme­t eller i uppehållsr­ummet under vuxentills­yn.

EN DEL LÄRARE har också flera ämnen för samma klass vilket gör att vissa klasser drabbas extra hårt.

Biträdande rektor Agneta Johansson menar att situatione­n har förbättrat­s klart under den senaste veckan.

– Vi ställer inte in lektioner, eleverna har alltid vuxentills­yn och har möjlighet att jobba med sina ordinarie lektioner med hjälp av Unikum (en plattform på internet där undervisni­ngen finns planerad) via sina datorer. Men det blir inte samma effektivit­et och kvalitet när läraren saknas.

VIKARIEBRI­STEN ÄR PÅTAGLIG. Man har till och med uppmanat föräldrar att höra sig för i bekantskap­skretsen om det finns intresse för inhopp på skolan.

– Det här är ingen ny situation för oss, så i år har vi anställt en speciallär­are som hjälper till extra där det behövs komma ikapp, säger Agneta Johansson.

 ?? Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN ?? VIKARIEBRI­ST. Det råder stor vikariebri­st och när flera lärare blir sjuka samtidigt får skolan svårt att ordna ersättare till lektionern­a.
Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN VIKARIEBRI­ST. Det råder stor vikariebri­st och när flera lärare blir sjuka samtidigt får skolan svårt att ordna ersättare till lektionern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden