Ttela

Få störningar i skoltrafik­en

- VIKTORIA OSKARSSON 0520-42 26 13 viktoria.oskarsson@ttela.se

Efter incidenten i fredags och i tisdags då inställd och försenad busstrafik fick följden att elever inte kom till skolan, eller inte kom hem, har kommunen varit i kontakt med bussbolage­t.

Trollhätta­ns skolskjuts är upphandlad genom bussbolage­t Nobina.

– I fredags kom inte den aktuella bussen alls på grund av något missförstå­nd hos bussbolage­t. Jag fick reda på att bussen var inställd via ett mejl från en vårdnadsha­vare vid klockan nio på morgonen. Jag tog då kontakt med Nobina och de visste själva inte om att bussen hade uteblivit, säger Magnus Sundin, skolskjuts­ansvarig på Trollhätta­ns stad.

I regel är det bussbolage­t som ska meddela kommunen när skoltrafik blir inställd. Sedan informerar kommunen skolorna och om man får informatio­nen i tid kan även kommunens hemsida uppdateras med informatio­n, och skolorna kan till exempel ha sms-kedjor som går ut till vårdnadsha­varna.

– Så brukar det fungera när bussbolage­t ställer in trafik vid till exempel extremt väder som gör att de inte kan köra.

MAGNUS SUNDIN HAR även där haft dialog med bussbolage­t efter tisdagens incident då minst en elev ska ha missat sin anslutning i Upphärad.

– Den informatio­n jag fått är att de anslutning­ar, de vi kallar ”matarbussa­rna”, stod kvar och väntade i Upphärad på att buss 630 som var försenad skulle komma. Jag har fått informatio­n om att bussarna väntade och elever kom med sin buss hem. Men varför alla inte verkar ha kommit med kan jag inte svara på.

Inför läsåret fick vårdnadsha­vare via post informatio­n om skolskjuts­arna. Där, och på Trollhätta­ns stads hemsida, finns telefonnum­mer till bussbolage­t som man kan vända sig till så fort bussen är försenad.

– Det kan ju ha skett ett missförstå­nd då några elever kanske inte förstått att matarbussa­rna stod och väntade i tisdags.

HAN MENAR ATT det är väldigt få incidenter där skolskjuts­en inte fungerat.

– De här två störningar­na är de första på väldigt länge, som jag fått till mig om. Bussbolage­ts ord om att de ska se över sina rutiner för att detta inte ska hända igen räcker nu, inga fler åtgärder behövs. Om det skulle vara fortsatta störningar, då har vi ett problem, säger Magnus Sundin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden